AKTUELNO

Ministar zdravlja i funkcioner SNS Zlatibor Lončar istakao je da opozicija gubi kompas, jer nema argumente i nema šta da ponudi građanima, pa preti ubijanjem, vešanjem i silovanjem.

- Prevladala je neverovatno agresivna mržnja jer nemaju ništa da ponude. Imali su priliku i ništa nisu uradili - rekao je Lončar i dodao:

- Oni gube kompas, nervoza je velika među njima, te sada prete da će da vešaju, ubijaju, siluju, da se popišaju po nekom...Oni počinju da veruju da su dovoljno jaki. Molim građane Srbije da razmišljaju ko donosi bolje sutra za decu. Šta je bolje rezultati koji se ostvarju ili prazna priča da će svega biti? Ajde da pomognemo Vučiću koji je krenuo da rešava probleme.

Pretnje opozicije poredi sa "žabom koja je stala ispred FAP kamiona i sad FAP treba da se bavi žabom".

- To govori o njima. Ja ih zovem salata od statističke greške. Skupili se pa prete - zaključio je on.

Kako je istakao, pretnje ne bi smele da budu uobičajene i apelaovao na nadležne službe da reaguju.

Foto: RTV Pink

Dezinformacija da zdravstveni radnici neće da prime vakcinu protiv gripa

Lončar kaže da je netačno da zdravstveni radnici neće da prime vakcinu protiv sezonskog gripa i da je reč o dezinformaciji.

- Zdravstveni radnici su jedno od najodgovorniju ljudi, koji vode računa ne samo o pacijentima, nego i sebi i svojim porodicima. Oni se sa tog posla vraćaju kući i nikome od njih ne pada na pamet da ugrožava sebe i svoju porodicu i pacijente sa kojima rade. To je apsolutna dezinformacija - naveo je Lončar.

X nož za tumore u celom telu

Lončar kaže da je X nož, koji je nabavljen za KCS, ponos Srbije, ali i celog regiona. - Njime se tretiraju tumori u celom organizmu veće od 5 cm. Sve one tumore koji su do 6cm, a koji sun a mestu da im se ne može bezbedno hirurški prići. Preciznost X noža se meri delovima milimetra. Nož je napravljen tako da se pomera kada se pomera telo pacijenta. To je najnovija 4 D tehnologija - rekao je Lončar . Kako je rekao, na ovu intervenciju pacijenti išli u inostranstvo i to koštalo između 30.000 i 40 .000 dolara. Lončar ukazuje da KCS sada ima X i Gama nož, kojim je do sada tretirano više od 2.200 pacijenata.

Foto: RTV Pink

- Došli smo u poziciju da možemo da kupimo Gama nož, X nož i nove akceleratore, imamo jedan na 250.000 stanovnika. Šta je bilo ranije? Jedna trećina pacijenata je umrla, nije stigla da se zrači. Imali smo primere da su se strani osiguranici zračili pre naših i to nije bila - rekao je Lončar.

Do nabavke nove, savremene opreme je došlo kada je odgovornost preuzeo Aleksandar Vučić.

- Preuzeo je državu koja je bila pred bankrotom. Oni koji su bili pre njega, a to je današnja opozicija, oni su doveli državu pred bankrot. Falilo je par meseci da ljudi razumeju da više ne mogu da se isplate penzije i plate. Vučić je sredio državnu kasu, uveo i sproveo adekvatne mere. Država već par godina nema minisu u kasi na kraju godine. Sada svake nedelje imate otvranje niza fabrika i zapošljavanje ljudi. To su činjenice. Nekada ili se nisu gradili nikavi putevi ili se gradio put iz njive u njivu, pa i on nije bio dobro urađen. Najveći broj stranih investicija od zemalja u regionu stiže danas u Srbiju. Vučić ima viziju, energiju i rezultat - dodao je Lončar.

Ministar je najavio povećanje plate od 12 odsto medicinskim, dok će, kako je rekao, lekarima plate biti povećane za 10odsto.

Kako bi se sprečio odlazak zdravstvenih radnika u inostranstvo Lončar kaže da će se nastaviti sa zaposljavanjem najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, da će posle 100 koji su već dobili posao biti zaposleno minimum još 50, da će nastaviti sa odobravanjem specijalizacija.

#Zlatibor Lončar

'