AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je cilj timova za prevenciju narkomanije u školama da svako dete ima takvu svest da odbije onoga ko mu ponudi drogu.

Obraćajući se učesnicima prvog seminara za edukaciju timova za borbu protiv narkomanije u školama u Beogradu, ministar je ocenio da se rezultati takve akcije mogu očekivati tek kad jedna generacija završi osnovnu školu.

- Ova akcija se tiče svih nas i budućih generacija. Bez sveobuhvatnih mera, od predočavanja deci i roditeljima šta je droga i kakve su posledice korišćenja narkotika, koje su alternative kako se deca ne bi drogirala, ne možemo postići željeni efekat. Od onoga što vi uradite i kakva bude podrška države, u velikoj meri zavisi naša budućnost - rekao je Lončar.

Foto: Tanjug

Govoreći o kaznenoj politici, ministar je kazao da se zalaže za "apsolutno najstrože kazne" jer, kako je rekao, narko dileri često dobijaju najblaže kazne za trgovinu narkoticima.

- Predviđene zakonske kazne su dobre i visoke ali se u praksi primenjuju najblaže kazne. Apsolutno se zalažem za najstrože kazne i za analizu kako se kažnjavaju oni koji truju našu decu - kazao je Lončar.

On je dodao i da timovi za prevenciju moraju pridobiti poverenje dece kako bi ona slobodno i bez straha mogla da kažu ko im nudi drogu posle čega je, kako je naveo, obaveza države da reaguje.

Od početka nove školske godine, u više od 1.700 osnovnih i srednjih škola u Srbiji počeće aktivnosti na suzbijanju narkomanije koje će sprovoditi oko 50 timova stručnjaka.

Po istraživanju sprovedenom 2017. godine, 12,5 odsto učenika u Srbiji došao je u kontakt sa psiho-kontrolisanim supstancama koje mogu dovesti do bolesti zavisnosti dok je u Francuskoj, na primer, svaki treći učenik doao u kontakt sa psiho-aktivnim supstancama.

#Zlatibor Lončar

'