AKTUELNO

Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem o daljem napretku Srbije u pregovorima sa EU, sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23, kao i o predstojećim ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa.

Kuburović je rekla da će do kraja godine Akcioni plan za Poglavlje 23 biti revidiran, kako bi taj strateški dokument bio usklađen sa svim aktivnostima za naredni period, saopštilo je resorno ministarstvo.

Govoreći o glavnim aktivnostima iz Akcionog plana za Poglavlje 23, ministarka je ukazala da je jedan od prioriteta Ministarstva pravde izrada Nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, u cilju jačanja nezavisnosti i odgovornosti sudstva.

Ona je dodala da je nedavno Ministarstvu pravde dostavljeno mišljenje Venecijanske komisije na nacrt koje je Ministarstvo prosledilo tokom aprila ove godine.

"Obaveza Ministarstva pravde je da amandmane u potpunosti uskladi sa primedbama Venecijanske komisije", rekla je Kuburović.

Ona je ukazala da će Ministarstvo pravde u potpunosti poštovati preporuke Venecijanske komisije i da će revidirani nacrt biti usklađen sa njenim mišljenjem.

Kako je jedan od osnovnih prioriteta ne samo Ministarstva pravde, već i cele Vlade Srbije efikasna borba protiv korupcije, Kuburović je ukazala da će se uskoro pred narodnim poslanicima naći i novi Zakon o lobiranju, kao i o Agenciji za borbu protiv korupcije, a pored njih, u proceduru biće prosleđen i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Ministarka je istakla značaj pomoći koje pravosuđe dobija putem sredstava EU, a kao jedan od vidljivih rezultata naglasila i rekonstrukciju Palate pravde, za koju su sredstva izdvojena iz kredita EIB.

Fabrici je naveo da je EU do sada u pravosudni sistem u Srbiji uložila više od 85 miliona evra, kao i da je skoro pokrenut IPA projekat vredan dva miliona evra, koji za cilj ima povećanje kapaciteta Ministarstva pravde i konstatovao da svaki napredak u Poglavljima 23 i 24 znači i celokupan napredak Srbije u pristupanju EU.

#Nela Kuburović

#Sem Fabrici

'