AKTUELNO

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se sa delegacijom Odbora nemačkog Bundestaga za odnose za EU s Manuelom Sarazinom na čelu, s kojim je razgovarala o sprovođenju akcionog plana za Poglavlje 23 i predstojećim izmenama Ustava u oblasti pravosuđa.

Sarazin je rekao da Ministarstvo pravde ima važnu ulogu u celom procesu pridruživanja EU, naročito uzimajući u obzir složenost Poglavlja 23, a ministarka je navela da je Nemačka veliki partner Srbije i da pruža značajnu podršku Ministarstvu pravde kroz projekte koji su pomogli sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23 i unapređenje vladavine prava.

Ona je ukazala da je jedan od tih projekata, sproveden sa GIZ-om, pružio značajan doprinos unapređenju rada javnih izvršitelja i izradi novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, čija je primena omogućila rešavanje gotovo milion i po starih predmeta, kao i uvođenje javnobeležničke profesije u pravni sistem Srbije.

Kuburović je dodala da uskoro počinje sprovođenje i novog GIZ-ovog projekta koji je usmeren na unapređenje upravnog sudstva, a koji treba da omogući brže i kraće administrativne postupke.

Sagovornici su se složili da Ministarstvo pravde ima veliku ulogu u okviru Poglavlja 23, ali da, u sprovođenju Akcionog plana, pored Ministarstva pravde, učestvuje još 50 institucija.

Sagovornici su se složili da Ministarstvo pravde ima veliku ulogu u okviru Poglavlja 23, ali da, u sprovođenju Akcionog plana, pored Ministarstva pravde, učestvuje još 50 institucija.

Na sastanku je takođe bilo reči i o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, pri čemu je Kuburović podsetila da je Nacrt izmena prosleđen Venecijanskoj komisiji i da će Srbija poštovati mišljenje te institucije i uskladiti nacrt sa njenim preporukama.

Ministarka je naglasila je da je još jedana od prioriteta Ministarstva pravde unapređenje efikasnosti pravosuđa u cilju skraćenja trajanja sudskih postupaka i dodala da je Evropska komisija u poslednjem izveštaju konstatovala napredak u borbi protiv korupcije, uzimajući u obzir nove zakonske odredbe.

Ona je takođe podsetila da je od 1. marta počelo sprovođenje novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, navodeći da će uskoro pred narodnim poslanicima biti predlozi zakona o lobiranju i Agenciji za borbu protiv korupcije.

Na sastanku je konstatovano i da je Nemačka veliki partner Srbije, koji joj pruža podršku ne samo u procesu evrointegracija, već i u svim drugim reformskim procesima.

#Nela Kuburović

#Poglavlje

'