AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije ambasadorom Semom Fabricijem sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama i nastavku dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU.

- Srbija je posvećena regionalnoj saradnji - istakao je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da će sastanak u Ohridu ovog vikenda definisati prioritete te saradnje u cilju ekonomskog jačanja regiona.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija mora da nastavi svoj evropski put i da je zato veoma važna dalja podrška Unije, kako u sprovođenju reformi, tako i po pitanju regionalne saradnje. 

Ambasador Sem Fabrici je izrazio punu podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji i naglasio važnost nastavka procesa reformi, posebno u domenu vladavine prava.

Fabrici je ponovio važnost obezbeđivanja klime koja pogoduje brzom nastavku pregovora s Prištinom u okviru dijaloga pod okriljem EU i što skorijeg zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji.

Predsednik Vučić je izrazio zainteresovanost za projekte EU u oblasti zaštite životne sredine. Ambasador Fabrici je predstavio novi program Evropske komisije, takozvani „Grin dil“, kojim EU uspostavlja nove prioritete u pravcu još viših standarda zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena.

Ambasador Sem Fabrici naglasio je značaj za Srbiju da pojača svoje napore u oblasti životne sredine do pristupanja EU i ponudio dalju podršku u zaštiti životne sredine, uključujući u okviru rešavanja zagađenja vazduha u Beogradu.,
,- Ova saradnja biće dodatno razmotrena u narednom periodu kao nastavak Strategijez a kvalitet vazduha, koju Srbija trenutno razvija uz podršku Evropske unije - dodao je Fabrici.

#Aleksandar Vučić

#Sem Fabrici

'