AKTUELNO

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Branko Markoski otvorio je danas Međunarodni simpozijum EMC 2024 – Inženjerski menadžment i konkurentnost u Zrenjaninu, koji organizuju Katedra za inženjerski menadžment i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu.

Ovom prilikom prof. dr Markoskom je uručena zahvalnica za poseban doprinos razvoju Katedre za inženjerski menadžment.

„Ovo je trenutak da se osvrnemo na put koji je Tehnički fakultet 'Mihajlo Pupin' u Zrenjaninu prešao tokom 50 godina i da kroz radove učesnika ovog Međunarodnog simpozijuma pronađemo inspiraciju za buduće izazove i postignuća”, rekao je prof. dr Markoski.

On je podsetio na to da je Univerzitet u Novom Sadu 1974. godine osnovao Pedagoško-tehnički fakultet u Zrenjaninu, koji od 1986. nosi ime Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“.

„Tokom ovih 50 godina, Fakultet je evoluirao u instituciju koja ne samo da obrazuje kadrove na svim nivoima studija – osnovnim, master i doktorskim – već i aktivno doprinosi naučnim istraživanjima, prenošenju rezultata nauke, te unapređenju privrede i društva”, istakao je pokrajinski sekretar prof.dr Markoski.

Foto: AP Vojvodina

Prema njegovim rečima, ova visokoobrazovna ustanova je postala sinonim za kvalitet i inovaciju u obrazovanju i nauci.

„Pokrajinska administracija i Sekretarijat na čijem sam čelu, gotovo svake godine učestvuju u finansiranju i realizaciji ove Međunarodne konferencije. Za nas, ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost,“ izjavio je prof. dr Markoski.

Simpozijum je organizovan sa ciljem prezentacije aktuelnih znanja i razmene iskustava iz oblasti inženjerskog menadžmenta, te sagledavanja tendencija razvoja i trendova u Srbiji i svetu. Okupljanje istraživača iz ove oblasti ima za cilj širenje regionalne i međunarodne saradnje, proširivanje saradnje sa privrednim i obrazovnim institucijama i podsticanje mladih istraživača u ovoj oblasti.

U okviru Zbornika Simpozijuma EMC 2024 biće objavljeno 45 radova autora koji su predstavnici devet zemalja – Bosne i Hercegovine, Estonije, Mađarske, Irana, Severne Makedonije, Rusije, Slovenije, SAD i Srbije.

Autor: Dalibor Stankov