AKTUELNO

Stručnjak za strategijski menadžment prof. dr Mihajlo Rabrenović kaže da je na dugi rok vrlo štetno stavljati politiku iznad ekonomije, jer se tada roba opterećuje, štiti se domaća proizvdnja, ali ne na dugi rok.

- Očekujem u daljem periodu ako ne dođe do ublažavanja ove ekonomske nestabilnosti povećanje troškova za proizvođače i jedan disbalans u trgovinskim odnosima - rekao je Rabrenović gostujući u Novom vikend jutru kod Jovane Jeremić.

- Od Drugog svetskog rata na ovamo vodi se jedna vrsta obračuna vojno-političkih i ekonomskih ko će biti glavni na planeti. Imali smo dugo taj uniporalni svet, SAD su dugo dominirale procesima posle pada Sovjetskog saveza. One su i dalje značajne, ali se do jednog vrlo visokog mesta uzdigla Kina - istakao je Rabrenović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, srednje zemlje i male zemlje sada pažljivo posmatraju šta se dešava između Vašingtona i Pekinga.

- Njihovi odnosi su ambivalentni, odnosi ljubavi i mržnje. Oni su toliko među sobom ispreplitani, a sa druge strane ne mogu jedni bez drugih - naveo je Rabrenović i podsetio da je još od Trampovog perioda krenuo carinski rat.

Generalni sekretar instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Obradović kaže da je trgovinski rat započeo Donald Tramp uvođenjem carina od 25 odsto na kineska električna vozila.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sada je Bajden tu carinu povećao za 100 odsto. Središte tog rata je velika zelena utakmica, borba je za minerale, sirovine, za prijateljske lance snabdevanja - naglasio je Obradović.

Prema njegovim rečima, Kina kontroliše 90 odsto kanala snabdevanja litijuma, 60 odsto rethih minerala i sirovina.

- Postoji rizik da Kina tu zavisnost iskoristi kao vid pritiska geopolitičke prinude - dodao je Obradović.

Autor: