AKTUELNO

Stručnjak za strategijski menadžment Mihajlo Rabrenović smatra da će, sa bilateralnih susreta koje će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu stići dobre vesti kada je reč o novim sporazumima i inicijativama u svemu što je potrebno na putu modernizacije i razvoja države.

- To je sjajna prilika, koju verujem da ćemo i ovaj put iskoristiti, da je stavimo u funkciju ciljeva koji govore o Srbiji 2027. godine. Videli smo da je za tu godinu naše državno rukovodstvo vezalo čitav niz ciljeva, jedan od njih je i EXPO 2027. Potrebna su nam sredstva, partneri zato što će te godine Srbija da bude jedan mali centar sveta u poslovnom smislu - ocenio je Rabrenović u izjavi za Tanjug.

Prema njegovim rečima, ukoliko je cilj razvoj i modernizacija Srbije, Davos je kao mesto susretanja jedna od strategija u ostvarenju ciljeva da se izgradi bolja, modernija, jača Srbija.

Komentarišući najavu Prištine o ukidanju platnog prometa sa centralnom Srbijom, Rabrenović je rekao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti čini sve da na svaki način oteža položaj građana na prostoru KiM, i naglasio da mira i stabilnosti u pokrajini neće biti dokle god je Kurtijeva administracija u funkciji.

- Ovo je veoma teško vreme gde ta Kurtijeva administracija donosi čitav niz mera koje nanose štetu ne samo Srbima na KiM, već i građanima albanskog porekla. Donose nekakve carine, zabrane uvoza robe iz Srbije, iako je ta roba po kvalitetu bolja, neke od tih mera su i pokušaj zabrane platnog prometa. On čini sve da na svaki način oteža položaj građana - naveo je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Istakao je da se građani iseljavaju sa prostora KiM nakon što je EU donela meru vizne liberalizacije, što je pokazalo da je i ta mera EU bila ishitrena.

- Umesto da su pomogli da se tamo modernizuje javna uprava, da se podignu kapaciteti privrede da građani ostaju tamo, postavlja se pitanje kome će da služi toliki rad na osamostaljenju Kosova ako svi odu, zbog nepovoljnih uslova života - rekao je Rabrenović.

Odgovarajući na pitanje da li zapadne sile smeju da dozvole Prištini da donese odluku o prekidu platnog protmeta, napomenuo je da kolektivni Zapad ne čini jedan centar odlučivanja, već postoje različita mišljenja i određene nijanse na koji način se interpetiraju određene situacije.

- Mislim da su vrlo važni sastanci koje predsednik Vučić sada ima u Davosu. Videli smo da je i ta tema na dnevnom redu u bilateralnim razgovorima, da se kroz argumente iznese da je Srbija za mir, stabilnost, za nastavak dijaloga i za nalaženje rešenja u okviru KiM koje je prihvatljivo za sve građane koji žive tamo i za obe strane koje su u tom dijalogu - naveo je on.

Rabrenović smatra da Kurtijeva administracija nema kapacitete za takvu vrstu dijaloga, i dodaje da će Srbija učiniti sve što je u njenoj mogućnosti da se zaštiti srpski narod.

- Posebno je složena 2024. godina kada su izbori u mnogim evropskim centrima moći, u SAD, tako da treba biti strpljiv i izdržati ovu godinu, a čini mi se da tek 2025. godina može da donese neke stabilnije tonove ne samo kada je reč o globalnim razrešenjima kriza, već i našim lokalnim krizama i problemima koje imamo na Balkanu - ocenio je on.