AKTUELNO

Klima uređaj je nešto što je pozitivna tekovina naše tehnološke evolucije, ali ti uređaji imaju pored dobrih i loše osobine, rekao je za PINK, neurohirurg prof. dr Branko Đurović.

Kada stigne vreli talas spas tražimo u klimatizovanim prostorijama. Prof. dr Branko Đurović, neurohirurg, kaže da nikako ne bi smeli da spavamo blizu klima uređaja.

- Klima uređaj je nešto što je pozitivna tekovina naše tehnološke evolucije, ali ti uređaji imaju pored dobrih i loše osobine. Mi spolja imamo visoke temperature, a kada smo u klimatizovanim prostorijama, razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature treba da bude u intervalu od 5 do 10 stepeni - rekao je dr Đurović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, kada smo u klimatizovanom stanu u kom je na primer 19 stepeni, kada izađemo napolje gde je 39 stepeni, nagli prelaz iz klimatizovane prostorije na spoljašnju temperaturu širi krvne sudove u organizmu.

- Ako ostanemo duži vremenski interval napolju, to širenje krvnih sudova manifestuje širenje krvnih sudova unutar organizma, pada krvni pritisak i u ne malom procentu možemo da kolabiramo - rekao je dr Đurović.

Kako kaže, sve se vrti oko stanja krvnih sudova, koje povišena temperatura širi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Organizam ako ima dovoljno vremena stvara adaptacione mehanizme, srce počinje pojačano da radi, imamo ubrzan srčani rad ne bili se sniženi krvni pritisak nadoknadio. Usled tog sniženog krvnog pritiska najveća reperkusija je na mozak. On najteže reaguje na nedostatak krvi - rekao je dr Đurović.

Kako ističe, usled velike toplote, imamo veliki priliv krvi i naš je mozak zbunjen. Dodaje da dolazi do povećane zapremine mozga.

Autor: Aleksandra Aras