AKTUELNO

Lepo je podeliti novac odmah, ali treba imati osnovu da to bude održivo, kaže ministar finansija Dušan Vujović ističući da se pažljivo računa koliko će biti povećane plate i penzije.

Uredništvo "Global marketa", zvanične publikacije koju izdaju MMF i Svetska banka, izabralo je Dušana Vujovića za ministra finansija godine za centralnu i istočnu Evropu.

Nagrada dolazi u trenutku kada u budžetu ima viška novca, ostvarene su velike uštede, ali je rast privrede usporen.

-Mnogo se govori o usporavanju rasta u ovoj godini koje je delom rezultat nepredvidivih i negativnih uticaja pre svega u poljoprivredi i delom u energetici. Dobra vest je što će to sledeće godine biti kompenzirano, očekujemo da bude natrposečan rast poljoprivrede, kao što je bio i prethodne godine, posebno imajući u vidu mere koje se preduzimaju - rekao je Vujović.

Rast realnog i nominalnog BDP-a do kraja godine biće, ističe, u okviru onoga što možemo da podnesemo, odnosno neće biti potrebe za revizijom bilo koje budžetske veličine.

-Realan rast je bio projektovan na tri odsto, a mi očekujemo da bude iznad dva odsto. Očekujem da će nominalni rast biti koliko je planirano, pošto imamo malo veći rast cena. Očekujemo da će svi agregati biti na nivou koji je projektovan i da nećemo morati zbog toga da korigujemo nijednu stavku u budžetu - rekao je Vujović ističući da neće biti revizije budžeta.

U obrazloženju nagrade Uredništva "Global marketa" navodi se da je Vujović u prethodne tri godine, koliko se nalazi na čelu Ministarstva finansija, svojim radom učinio izuzetan doprinos kako bi Srbija izašla iz recesije na putu ka održivom ekonomskom rastu.

-U savremenom svetu čak i nagrade koje su individualne, rezultat su timskog rada. Da nije bilo mandata koji su birači dali vladi koja je izabrana 2014, da vlada na čelu s Aleksandrom Vučićem nije prihvatila i stvorila da se politički program definiše i sprovede ne bi ni bilo šansa da ga sprovedemo. Mi smo iskoristili priliku, definisali dobar program i, što je najvažnije, istrajali u njegovom sprovođenju. Mnoge prilike ranije nisu bile iskorišćene. Žrtve koje su podnete dale su svoj rezultat, a ovde se ocenjuje rezultat. Bilo je mnogo programa koji su dobro definisani ali se odustalo u prvoj, drugoj godini, otišlo se u stranu i oni su propali - rekao je ministar.

Lekcije iz prošlosti

Vujović je rekao da je moralo da se štedi, jer kada je preuzeo kormilo u Ministarstvu finansija kao vršilac dužnosti u julu 2014, bilo je projektovano da će nestati para za finansiranje budžeta za 78 dana.

-Mi se nalazimo sada u vrlo povoljnijoj poziciji, imamo 120 milijardi iznad plana, imamo suficit posle osam meseci, skoro u svim mesecima smo imali suficit, što su neverovatno dobri rezultati - rekao je Vujović.

Ističe da je lekcija iz prošlosti da treba pažljivo trošiti, da bude "danas svima dobro i održivo na dugi rok". Lepo je podeliti novac odmah, ali treba imati osnovu da to bude održivo, naveo je ministar finansija.

Izvesno je da će biti povećanja plata i penzija, rekao je Vujović i istakao da se na osnovu tzv. baznog scenarija pažljivo računa koliko će to povećanje biti.

-Da vidimo koliki je prostor za povećanje plata i penzija, da to ostane u gabaritima učešća u BDP-u kako je i planirano, i da se time praktično krene u novi porast koji će biti veći od startne pozicije u oktobru 2014. kada smo krenuli u reforme - naveo je ministar.

Kaže da je moguće da će penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć do kraja godine. Navodi i da nije dobro da ulazimo sa suficitom ove godine, a da opet planiramo deficit naredne godine.

Na pitanje da li bi novac iz suficita mogao da se potroši na kapitalne projekte, Vujović je rekao da sredstva nisu ograničenje, već sposobnost preduzeća koja izvode radove da to potroše.

-Ove godine pokrećemo niz dopunskih kapitalnih projekata gde će se brže i lakše trošiti sredstva, koji treba da podstiču rast i na kraći i na srednji rok gde pripremaju uslove za brži rast u budućnosti kao što su projekti podizanja kvalifikacija, podsticanja digitalne ekonomije, spisak projekata kojima pokušavamo da podignemo osnovu za brži rast u budućnosti - zaključio je Vujović.

#Dušan Vujović

#Ekonomija

#Penzije

#Plata

'