AKTUELNO

Budžet za 2018. planiran je na osnovu projekcije da će realna stopa rasta u idućoj godini biti 3, 5 odsto, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.

Na sednici skupštinskog Odbora za finansije na kojoj je obrazložio predlog budžeta za 2018, Vujović je rekao da je prostor za povećanje plata i penzija u idućoj godini utvrđen kao nagrada za ono što je ostvareno u poslednje tri godine reformi.

Učešće zarada u budžetu za 2018. ostaće na 8,3 odsto BDP i pored njihovog povećanja u bruto iznosu od 35 milijardi dinara i to za povećanje od 10 odsto zaposlenima u javnom sketoru i pet odsto u administraciji, rekao je Vujović.

On je naveo da povećanje penzija za pet odsto u 2018. neće uticati na veće učešće opšte potrošnje u BDP, a navodeći da je u ovoj godini suficit u budžetu bio rekordan, deficit nizak, a rast realno dva odsto, Vujović je ocenio da je, osim prostora za vecge plate i penzije, u idućoj godini obezbeđeno i više novca za investicije.

U tom je smislu naveo da je u 2018. predviđeno 128,2 milijarde dinara za investicije, što je oko 2,7 odsto BDP.

Kako je rekao, za kapitalne investicije predviđene su 128,3 milijarde dinara, od čega je najviše - 54 milijarde namenjeno infrastrukturi.

Subvencije iz budžeta u naredno godini imaće razvojni karakter, pa će tako preko Ministarstva za infrastrukturu ići subvencije za Železnicu, Puteve Srbije i učešće u kapitalnim kreditima, koji su nasleđeni.

Efekti fiskalne politike se, rekao je Vujović, najbolje vide na smanjenju kamata, te će svako novo zaduživanje biti pod mnogo povoljnijim uslovima čak i u privatnom sektoru.

"Svi uživamo u pozitivnoj strani fiskalne konsolidacije", zaključio je Vujović.

#Budžet

#Dušan Vujović

#Ekonomija

#zarada

'