AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će penzije biti od osam do 13,3 odsto veće svim penzionerima, a da će do kraja oktobra biti poznato koliko će konkretno biti povećane plate u javnom sektoru u 2019. godini.

Mali je rekao da je dobijena saglasnost MMF-a da se povećaju penzije i za penzionere sa najnižim penzijama do 32.285 dinara, te da očekuje da će na sednici Vlade Srbije biti odlučeno da se tim penzionerima penzije povećaju za pet odsto.

Mali je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicma MMF, održanoj povodom prve revizije novog aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom insitucijiom podsetio da je već ukinut Zakon o privremenom smanjenju penzija, te da će penzije od oktobra biti "nikad veće".

On je naveo da će 2019. godine biti definisan novi sistem indeksacije penzija koji će se primenjivati od 2020. godine. Kada je reč o povećanju plata u javnom sektoru Mali je rekao da će se plate povećavati u fazama, te da je sa MMF dogovoreno koliki je prostor za to povećanje u narednoj godini.

Precizirao je da će do kraja oktobra biti izneti konkretni podaci o tome i naglasio da je Vlada Srbije posvećena sprovođenju reforme plata u javnom sektoru za koju kaže da je jedna od ključnih reformi na kojoj se radi već četiri godine.

Foto: Tanjug

Ukidamo neke naknade, parafiskalne namete za poslodavac

Ministar Mali najavio je da će od 1. januara 2019. biti ukinuti doprinosi za nezaposlene na teret poslodavaca u iznosu od 0,75 odsto, čime se ukupno opterećenje na zarade smanjuje sa 63 na 62 odsto. - To je jasan signal privrednicima da se krenulo putem da opterećenja na plate budu manja s ciljem stvaranja veće konkurentnosti i pospešivanja zapošljavanja - rekao je Mali na konferenciji za novinare, na kraju posete tima Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji radi razgovora o prvoj reviziji aranžmana u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI). Ministar je takođe rekao da će do kraja oktobra izaći sa novim zakonom o naknadama, što podržava i Međunarodni monetarni fond, a kojim se predviđa ukidanje pojedinih parafiskalnih nameta, što je, kaže, vrlo važna mera jer privrednici traže predvidljivost naknada. Treća mera za povećanje konkurentnosti je, kako je naveo, novi obračun poreske amortizacije za osnovna sredstva, čime će se ubrzati obračun amortizacije. - Time ohrabrujemo i motivišemo investitore da od 2019. više ulažu u osnovna sredstva, da nabavljaju nove tehnologije i mašine - objasnio je on. Dodao je i da su u nacrtu budžeta za 2019. godinu opredeljene nikad veće javne investicije od 208 milijardi dinara. - To je 25 milijardi više nego 2018, a ovde govorimo o novim industrijskim zonama, kilometrima autoputeva, rekonstrukciji železnice.. - rekao je Mali. Ministar je najavio i niz stimulativnih mera koje će do kraja ovog meseca biti definisane za inovativne tehnogloije i za IT industriju, kao što je poseban set poreskih mera i olakšica koje će motivisati investitore da ulažu u tu industriju koja može biti još veći kontributor BDP-u.

#Siniša Mali

'