AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je zabrinuta zbog zdravstvenog stanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, ali da sve što ima da kaže o Vladimiru Putinu, kaže njemu u lice, za razliku od Džoa Bajdena.

Podsetimo, američki predsednik Bajden podigao je pravu buru kada je prošlog meseca ruskog kolegu nazvao "ubicom koji mora da plati cenu zbog navodnog ruskog mešanja u američke izbore".

Putin je kratko odgovorio poželevši Bajdenu "dobro zdravlje" i pozvao ga da održe onlajn debatu, ali je Bela kuća to odbila.

Sa druge strane, kancelarka Angela Merkel nagovestila je da se ne boji da kritikuje svog ruskog kolegu pravo u lice.

"Što se tiče gospodina Putina, reći ću vam svojim rečima: ako govorimo o kritici, to ne krijem. Direktno mu kažem šta mislim o tome, uključujući i naše lične razgovore. Ovo je moj način da se nosim sa činjenicom u vezi neslaganja sa svime što se u Rusiji događa u oblasti ljudskih prava" - rekla je Merkelova govoreći na sastanku prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Ona je, na pitanje da li Putina smatra "ubicom", rekla da je svesna problema sa Navaljnim, kao i drugim zloupotrebama ljudskih prava, ali je istovremeno naglasila i važnost nastavka dijaloga sa Rusijom i odbranila je projekat Severni tok 2.

Inače, Putin i Merkelova se poznaju skoro dve decenije, prvi sastanak imali su 2002. godine, svega nekoliko godina pre nego što je nemačka političarka postala kancelarka 2005. godine. U tim godinama, ruski predsednik, koji je godinama radio u bivšoj Istočnoj Nemačkoj i koji tečno govori nemački i Merkelova za koju se zna da govori ruski, uspostavili su pragmatičan, poslovni odnos.

Krajem prošle godine, komentarišući planove Merkelove da se povuče nakon predstojećih septembarskih saveznih izbora, Putin je rekao da on i kancelarka "održavaju prilično dobre lične odnose", kao i da odnosi između njihovih zemalja ostaju na prilično visokom nivou.

Na pitanje da li će mu nedostajati, Putin je rekao da "ona još ne ide nikuda". Merkelova je u prošlosti više puta izjavila da, kada je reč o Rusiji, ona veruje "da se kontroverzne teme mogu rešiti dijalogom".