AKTUELNO

Nekadašnji američki predsednik Donald Tramp prokomentarisao je u ponedeljak prvi put smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru!

Tramp je čekao 72 sata da se oglasi. Međutim, nikoga nije optužio za smrt opozicionara već je svoje aktuelne pravne probleme povezao sa Navaljnim. Trampu je u petak, podsetimo, naloženo da plati kaznu od 355 miliona dolara zbog građanske prevare.

- Iznenadna smrt Alekseja Navaljnog učinila me je sve više i više svesnim šta se dešava u našoj zemlji. To je spor, ali stabilan razvoj događaja sa pokvarenim radikalnim levičarskim političarima, tužiocima i sudijama koji nas vode putem uništenja. Otvorene granice, namešteni izbori i krajnje nepravedne odluke u sudnici uništavaju Ameriku! Mi smo nacija koja ide u propast! Mi smo nacija koja propada - napisao je Tramp na svom profilu na društvenoj mreži.

Aktuelni američki predsednik Džo Bajden i jedini Trampov unutarstranački protivnik u trci za predsedničkog kandidata republikanaca Niki Hejli direktno su okrivili ruskog predsednika Vladimira Putina za smrt Navaljnog.

Hejli je tokom vikenda istakla da Tramp ćuti o smrti Navaljnog i pozvala bivšeg predsednika da kaže da li misli da je Putin odgovoran za Navaljnog.

- Da li je na strani Putina i misli da je kul što je Putin ubio jednog od svojih političkih protivnika ili jednostavno ne misli da je to tako velika stvar? Šta god od toga da je u pitanju jeste zabrinjavajuće - rekla je Hejli.

Tramp je često hvalio Putina koga je nazvao "prilično pametnim" dok je 2018. godine javno stao na stranu Moskve umesto američke obaveštajne zajednice u razgovorima o mešanju u predsedničke izbore dve godine ranije.

- Predsednik Rusije Putin mi je upravo dao veliki kompliment - rekao je Tramp pristalicama prošle nedelje na mitingu misleći na nedavnu izjavu ruskog predsednika da bi između Trampa i Bajdena radije video aktuelnog šefa države u Beloj kući.