AKTUELNO

Pre 50 godina, tadašnji gradski funkcioner Miladin Šakić u Skupštinu grada doneo je ne samo recept, već i mašinu koja pravi najukusniji šato.

Recept za palačinke u šatou je, prema priči, sedamdesetih godina prošlog veka pronašla Olivera Katarina, koja je u to vreme bila udata za Miladina Šakića, tadašnjeg potpredsednika vlade grada Beograda, pa se od milošte nazivaju i palačinke"a la Šale". Recept je takođe specifičan po tome što, za razliku od vinskih šatoa, ne sadrži vino, a veoma je sladak i kaloričan.

Mutilicu za pravljenje ovog prefinjenog slatkog preliva, bračni par je doneo iz Francuske i ona je i dalje u funkciji.

Foto: Printscreen YouTube/ aristandar

Priprema šatoa: odvojiti žumance od belanceta. Belance mutiti do 70% umućenosti, dok se žumance istovremeno muti, ali na pari. Sjediniti belance, žumance, šećer i vanil-šećer u posudi za mućenje i mutiti mutilicom sa što većim brojem obrtaja(preporučuje se profesionalna mutilica). Mutiti dok se ne dobije penasta masa – šato.Palačinke filovati šećerom i orasima i preliti ih šatoom, a zatim preko svega preliti čokoladom otopljenom na maslacu.

Autor: Pink.rs

#Olivera Katarina

#palačinke

'