AKTUELNO

Predsednik je poručio da svaki vlasnik medija ima pravo da bira koga će podržavati, te da je suština da se to poštuje. Đilas i Jeremić, kaže, sprovode takvu demokratiju prema kojoj se zatvara svaki medij koji im nije podoban.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da vlasnici privatnih televizija imaju pravo da odluče koju će politiku podržavati, a koju ne i poručio da to svi moraju da poštuju, kao što i on poštuje.

Odgovarajući na pitanja novinara TV Pink, u vezi sa tim što Dragan Đilas na pres konferenciji nije želeo da odgovara na njihova pitanja, kao i da Boško Obradović traži zatvaranje te televizije, Vučić je rekao da se radi o tome da onog ko se njima ne sviđa odmah treba zatvoriti, ali i dodao da to nije od juče.

- Svaki vlasnik ima pravo da se odluči da li će i koga podržavati, ali je suština u tome da li će to drugi da poštuju. Valjda imam pravo da kažem ponekad nešto o Javnom servisu. Nemojte da se sekirate. Neće oni ništa da zatvaraju - rekao je Vučić.

Ali suština je u tome, dodao je, da svi drugi to moraju da poštuju, kao što on mora da poštuje šta rade privatnici vlasnici drugih medija.

Vučić je rekao i da valjda ima pravo da, kao što to ponekad rade i neki drugi, kaže nešto o javnom servisu, iako su, naveo je, i tamo sve ljudi iz bivšeg režima - ostavljeni i postavljeni.

Vučić je rekao da Obradović "i oni sa njim", neće ništa da zatvaraju, da pričaju o tenkovima, a nikakve tenkove nisu videli već napadaju žene, novinarke...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon Samita kvadriterale da je na sastanku izneo svoj stav o važnim pitanjima, a bilo je pre svega govora o infrastrukturnim projektima.

Foto: RTV Pink

- Mi smo danas imali prvo bilateralne razgovore sa gotovo svima, zatim, naš kvadriteralni sastanak sa premijerkom Rumunije, premijerima Bugarske i Grčke. Za nas su ovo veoma važni sastanci, i najkonkretnija su bila pitanja iz energetike - rekao je Vučić.

Kako kaže, energetika je za nas od ključnog značaja. On je podsetio da se približava 2019.godina, kao i da se nada da će sve biti u redu sa Ruskim gasom koji ide preko Ukrajine.

- Svi drugi imaju neke rezervne varijante, ali mi Mađari i Bugari nemamo. Čak i austrijanci mogu da dobijaju od Severnog toka, ali mi ne možemo. Borisov je rekao da oni hoće da imaju deo lokalnog gasa. Ono što sam ja molio je ta Balkanska ruta, bivša ruta Južnog toka, da nam se to dozvoli, jer ćemo imati jeftiniji Ruski gas, ali smo spremni da razgovaramo i o svim drugim načinima za snadbevanje Srbije gasom - rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da treba ono što je najrealnije, tamo gde znamo da gasa ima, i ono što je najjeftinije da probamo da dobijemo.

- Postoji velika geopolitička utakmica između Amerikanaca i Rusa. Mi samo hoćemo da imamo jeftin gas za svoju zemlju, koji trošimo srećom sve više, jer nam industrija napreduje, i to je sve što Srbija moli i traži - rekao je Vučić.

Kandidovaćemo se zajedno za Mundijal 2030.godine

Rumunija, Bugarska, Grčka i Srbija kandidovaće se za svetsko prvenstvo u fudbalu 2030. godine, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Vučić je to rekao novinarima nakon sastanka kvadrilaterale u Varni i dodao da je to ideja grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, a da je dogovoreno na sastanku sa bugarskim i rumunskim premijerima Bojkom Birosovim i Vjorikom Danćilom. On je rekao da je plan da se kandidujemo i za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2028. godine.

Saopštio je da su razgovarali o Evropskom putu Srbije, i da je objasnio sve što se događa između Beograda i Prištine, ali i celom našem regionu.

- Zamolio sam za podršku oko Interpola, jer je tu bilo drugačijih stavova u ovoj četvorci, i ja sam svoje rekao, pa videćemo kakav će rezultat biti. Razgovarali smo o brojnim konkretnim projektima, Temišvar-Pančevo, nadamo se da ćemo pre kraja 2021.godine, završiti to. Kao i interkonektor između Srbije i Bugarske uz pomoć EU završi do kraja 2021.godine - rekao je Vučić.

Kako kaže, spremamo se da uskoro raspišemo tender za naš gasovod, koji bi se naslonio na Bugarski.

- Razgovarali smo o pruzi, jer će zbog odnosa u svetu biti teško procenjivati cenu nafte, železnički saobraćaj će postajati jeftiniji. Ako budemo imali ovakvo dobro stanje u budžetu, sa ovakvom stompom rasta moći ćemo da finansiramo i izgradnju brže železničke pruge Beograd - Solun - Atina - rekao je Vučić.

Rekao je da će Beograd biti domaćin ovoj četvorci u decembru.

#Aleksandar Vučić

'