AKTUELNO

Na brdu Straževica, nekadašnjoj bazi Vojske Jugoslavije, obeleženo je danas 19 godina od početka NATO bombardovanja 1999. godine.

Vence na Spomen-obeležju „Glasnik sa Straževice”, poginulim pripadnicima Vojske Srbije u bombardovanju položili su ministri u Vladi Srbije, Nebojša Stefanović i Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, kao i predstavnici Gradske opštine Rakovica.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da cela Srbija danas odaje počast svim žrtvama nepravedne i brutalne NATO agresije koja je 1999. pogodila našu zemlju, i naveo da je Straževica, bombardovana svih 78 dana trajanja napada, simbol otpora, razaranja, žilavosti i upornosti srpskog naroda.

- Sa ovog mesta zato šaljemo poruku da će se ova generacija svim snagama boriti za mir i da u Srbiji više nikada ne bude stradanja, kao i da se u Beogradu i drugim gradovima Srbije više nikada ne čuju sirene za uzbunu od bombardovanja - rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, dužnost srpskog naroda je da sa posebnim pijetetom odaje počast onima koji su dali život za slobodu Srbije i nevinim žrtvama bombardovanja, a Vlada Srbije će, kako kaže, nastaviti da pomaže porodicama nastradalih i ranjenih.

- Duboko verujem da ćemo danas, u 21. veku, i dalje negovati patriotizam, ali se istovremeno nadam da se patriotizam više nikada neće ogledati u tome da se daju životi za Srbiju, već da se živi za Srbiju - rekao je Antić.

On je uveren da će se Srbija ubuduće razvijati "na osnovama mira, stabilnosti, ekonomskog razvoja, većeg i boljeg kvaliteta života", ali da nikada neće, kako kaže, zaboraviti i da će uvek poštovati žrtve svih onih koji su dali život za slobodu Srbije i tokom NATO bombardovanja i tokom svih oslobodilačkih ratova.

Vence na „Glasnika sa Straževice" položili su i predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, boračkih organizacija i porodice pripadnika vojske poginulih u bombardovanju Straževice 1999. godine, a održan je i kulturno-umetnički program.

Straževica je bila jedina lokacija u Beogradu koja je bombardovana svih 78 dana, koliko je trajao i napad, tokom kojeg su, vršeći svoju dužnost u bombardovanju 27. marta 1999. godine poginula dvojica zastavnika Vojske Jugoslavije Vlastimir Lazarević i Vladimir Vujović.

#Straževica

#bombardovanje

'