AKTUELNO

Informacioni rat postao je jači i delotvorniji upravo zbog interneta, društvenih mreža i IT alatki, rekla je Biljana Šahrimanjan Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

Biljana Šahrimanjan Obradović, iz Centra za stratešku analizu, rekla je da je informacioni rat postao jači i delotvorniji upravo zbog interneta, društvenih mreža i IT alatki.

- Svaka situacija može da se iskoristi za plasiranje dezinformacija, one i jesu krenule aktivno da se koriste, kao i pojam hibridnog dejstva 2014. godine, kada je krenula invazija Rusije na Krim - rekla je Šahrimanjan Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, stvarni cilj dezinformacija i plasiranja istih jeste da razdvoji državu od svojih građana. Dodaje da država treba pod pritiskom dezinformacija da učini nešto što inače ne bi učinila.

- Dezinformacija je kao rat bez oružja, možda su čak i jače od oružja u ovom savremenom svetu - rekla je Šahrimanjan Obradović.

Kako kaže, imamo primer kako se šire dezinformacije kada je u pitanju ratovanje, takođe, kod nas smo imali primer sa litijumom, kada smo, kako dodaje, propustili razvojnu šansu upravo zbog dezinformacija.

Dodaje da kada je u pitanju EU, da smo i tu smo bili žrtve istih.

Foto: TV Pink Printscreen

Novinar Žarko Rakić, je rekao da pored toga što se razne interpretacije događaja mogu čudi u medijima, tu situaciju imamo i u umetnosti, sportu, kao i nova pisanja istorije, koja su deo tog modeliranja prostora.

- Još pre tridesetak godina je bilo moderno da se priča o planetarnom selu, globalnom selu. Činjenica je da je oduvek bilo pitanje istine, odnosno, kako se informacija pravi - rekao je Rakić.

Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije, rekao je da kada vodite rat oružanim sredstvima, naravno da ćete da koristite i ova druga sredstva, koja čak nekada mogu biti i jača.

- Informacioni ratovi su se oduvek vodili. Nekada je to bilo na način da se prava informacija uskraćuje, ostavlja se u mraku dobar deo javnosti kako bi se sprovela neka odluka, a danas pošto živimo u tehnološki izmenjenom okruženju, danas se oni vode stvaranjem medijskih mećava - rekao je Matić.

Kako kaže, imamo brdo, što ne bitnih, što bitnih informacija, ali se plasira dezinformacija, koja u formalnom smislu izgleda isto kao i informacija. Dodaje da su strukturalno iste.

- Servira se okvir za interpretaciju određenih činjenica koje ljudi različito vide - rekao je Matić.

Autor: Aleksandra Aras