AKTUELNO

Orban je demonstrirao odgovornost u Evropi, rekao je za PINK Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Komentarišući posetu Viktora Orbana Kijevu, Obradović je rekao da je ona nastupila prvog dana kada je Mađarska preuzela predsedavanje Evropskom unijom.

- To je u skladu sa svojim zadacima, ali i autentičnim nacionalnim interesima Mađarske, posetio Kijev, govorilo se ne samo o miru, već i o bilateralnoj saradnji u oblasti energetike i infrastrukture - rekao je Obradović.

Kako kaže, u Budimpešti će se otvoriti škola ukrajinskog jezika, i dodaje da je to bila prilika da dva lidera sagledaju pitanja nacionalnih manjina.

- Ono što je takođe važno, jeste što ova poseta dolazi nakon toga što je Mađarska u Švajcarskoj podržala deklaraciju o miru predsednika Zelenskog. To pokazuje da Mađarska stoji u skladu sa međunarodnim pravom iza Ukrajine - rekao je Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je zanimljivo to što je Orban rekao da se ne vode međunarodnom diplomatijom koja je često komplikovana i spora, već da se nešto uradi na terenu.

- On je pozvao Zelenskog na hitan prekid rata, na šta nije dobio odgovor - rekao je Obradović.

Stručnjak za strategijski menadžment, prof. dr Mihajlo Rabrenović, rekao je da postoje veliki ekonomski interesi, dodaje da taj poziv na mir kod Zelenskog ne može još uvek da dođe do izražaja zato što je strateška situacija drugačija na terenu.

- Ukrajina želi da povrati teritoriju i ne bi želela mir koji bi podrazumevao da situacija ostane ovakva. Moram reći da je ovaj susret bio jedna teška veza do sada, jer je bio niz otvorenih pitanja, pa je ovo bila dobra prilika za razgovor - rekao je Rabrenović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, smatra da je ovo korak napred jer je Orban otišao tamo da razgovaraju i to u novoj funkciji, kada Mađarska ima novu šansu da uradi nešto više.

- Sigurno da susret nije bio lak, ali provejavaju sa obe strane optimistični tonovi - rekao je Rabrenović.

Autor: Aleksandra Aras