AKTUELNO

Uništavanje naše vojske bila je priprema za NATO priključenje. Međutim, glas naroda je rekao da ne želimo da idemo u onaj savez koji nas je bombardova, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK prof.dr Ilija Kajtez, sa Fakulteta za međunarodnu saradnju i bezbednost.

Kajtez je rekao da sve velike sile bi u krajnjem slučaju nastojale da im Srbija priđe.

Dodaje da, onog trenutka kada oni shvate da su naše namere da ostanemo vojno neutralni, oni tada govore da nemaju ništa protiv, ali to ne znači, kako dodaje, da ne rade tajno na tome da nas uključe u svoje snage.

- Uništavanje naše vojske bila je priprema za NATO priključenje. Međutim, glas naroda je rekao da ne želimo da idemo u onaj savez koji nas je bombardovao. Ovo je najbolja moguća pozicija koja podrazumeva veliku državničku mudrost i odlučnost. Takođe i jasne stavove koje predsednik Srbije pokazuje i jednoj i drugoj strani – rekao je Kajtez.

Kako kaže, to takođe podrazumeva i ulaganje u vojnu silu, kako bi nas, kaže, svi oni poštovali.

- Kada bi hipotetički bili u NATO savezu, prvi bi zahtev bio da krenemo na Ruse. Trebalo bi pokazati ličnim primerom kako se taj NATO fanatizam iskazuje, takođe došlo bi i do instaliranja NATO snaga na teritoriji Srbije – rekao je Kajtez.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je u pitanju vojna neutralnost, Kastratović je rekao da se naša zemlja odlučila da kaže ne – stavljanju na stranu nekog vojnog saveza, iako su, kako dodaje, mnogi smatrali da treba da uđe u NATO.

- Međutim, posebno ne treba da uđemo u NATO, zbog svega što smo od njih doživeli – rekao je dr prof.dr Luka Kastratović, general major u penziji.

Kako kaže, mediji zaboravljaju da SAD gubi pozicije i ne kaže se gde su američke snage razmeštene.

- Njihove snage su po celom svetu, oni su se postavili tako da opkole Rusiju i Kinu. Imaju združene komande širom sveta, a zameraju Rusiji što razmešta svoje jedinice. Oni vrše pritisak na Srbiju da se odrekne i Rusiji i Kini, da priđe vojnom savezu NATO – rekao je dr Kastratović i dodao da bi to svakako bila velika greška za Srbiju.

Autor:

#Novo jutro