AKTUELNO

Prof. dr Ilija Kajtez, sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, rekao je za NOVO JUTRO, da ako pažljivo pratimo način delovanja i izjave, kao i ono što preduzima partija na čijem je čelu Milo Đukanović, možemo da vidimo da oni zapravo celu godinu vrše radikalizaciju.

Kajtez je rekao da oni pokušavaju da na bilo koji način ostanu na vlasti, da se dodvore zapadnim mentorima i NATO saveznicima, ali im to ne ide na najbolji način.

„Kada neko izgubi nekoliko lokalnih izbora i gubi konce u rukama, mora da ide na eksplozivnu i dramatičnu kartu koja se zove „nacionalno pitanje“. Želi da se predstavi kao neko ko spašava naciju i državu, a ustvari spašava svoj novac. Spinuje opasnosti koje zapravo i ne postoje“, rekao je Kajtez.

Dodaje da se sve čini kako srpski faktor u Crnoj Gori ne bi ojačao.

Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta Crne Gore je rekao da to što je Veljović pušten iz pritvora, zapravo pokazuje kakva je atmosfera u Crnoj Gori, kao i da nije izvršena demontaža bivšeg, kako kaže, zločinačkog režima Mila Đukanovića.

Foto: TV Pink Printscreen

„Upravo je puštanjem na slobodu Veljovića koji je predstavaljao snažnu kariku tog režima, stavljeno do znanja da je stanje u Crnoj Gori krajnje alarmantno i problematično. Takođe, vidimo da tužilaštvo i pravosuđe uopšte ne funkcionišu“, rekao je Vučurović.

Kako kaže, i u sudstvu i tužilaštvu se nalaze i dalje kadrovi Mila Đukanovića. Dodaje da se namerno proizvodi haotično stanje i da se zemlja nalazi u nezavidnoj situaciji.

„Kao što smo videli 5. septembra, primenjivali su i nasilje i nerede, a takođe, ti događaji su imali i elemente državnog udara i terorizma“, rekao je Vučurović.

Željko Injac, verski analitičar, istakao je da je ustoličenje verski obred, kao i da je zanimljivo da su od toga napravili spektakl.

Foto: TV Pink Printscreen

„To se svake godine dešava nakon Sabora, kada dolazi do verskog čina ustoličenja episkopa“, rekao je Injac.

On kaže da je ovo posledica toga što je Milo Đukanović izjavio da želi da forimra autokefalnu crnogorsku crkvu.

„Kada se govori o crnogorskoj crkvi, to moramo da kažemo da nije crkva. To je neka organizacija, ne može se zvati crkvom. Mora imati istorijski kontinuitet kao i uređenje da bi se tako zvala. U pravoslavlju, da bi nešto bilo pravoslavna crkva, mora da ima euharistijsko jedinstvo sa drugim pravoslavnim crkvama“, rekao je Vučurović.

Dodaje da mogu da se zovu sekta, ali ne i crkva, jer, kako kaže, oni to nisu.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Ilija Životić, stručnjak za bezbednost, rekao je da su se nadali da će njihova sekta dobiti autokefalnost iz Carigradske patrijaršije, ali , dodaje, njima ne pada na pamet takvo nešto da urade.

„Ni jedna insitituacija koja se zove crkva, njega ne želi da primi“, rekao je Životić.

Kako kaže, nema jake države ukoliko nemate jaku službu bezbednosti.

Autor:

#Ilija Kajtez