AKTUELNO

Javnost mora da reaguje na svaki napad na novinare, jer oni nisu glineni golubovi, kažu sagovornici za TV Pink.

Policija će tužilaštvu proslediti svedočenje Novaka Filipovića (40) iz Pančeva, hapšenog početkom marta pod sumnjom da je švercovao 1,4 kilograma marihuane, a koji u iskazu policiji tvrdi da mu je opoziciona političarka Marinika Tepić tražila da obeća da će da "iseli iz Pančeva" kontroverznog pančevačkog novinara Miroslava Miću Milakova.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Inače, hapšenje Filipovića je još 11. marta na konferenciji za novinare obelodanila Biljana Popović Ivković, državna sekretarka u MUP Srbije, koja ga je označila kao osumnjičenog za pripadništvo četvoročlanoj kriminalnoj grupi kod koje je pronađeno 1,4 kilograma droge i municija.

Radomirović za Pink: Važno je osuditi svaki napad na novinara

Predsednik Udruženaj novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović osudio je napad novinara Milakova, i istakao da svi novinari u Srbiji treba jednako da budu zaštićeni.

Foto: TV Pink Printscreen

-UNS uvek reaguje kada su u pitanju napadi na novinare, pa ćemo mi i danas da izdamo saopštenje o ovom slučaju. UNS smatra da novinarima ne treba niko da preti, bez ozbira sa koje stane te pretnje dolaze. To je standard i princip kojeg se pridržavamo – rekao je Radomirović za TV Pink.

Kaže da očekuje reakciju svih udruženja, jer jedino tako novinarska profesija može da bude zaštićena.

-Moramo svi da stavimo do znanja da napadi na novinare nisu dozvoljeni i da neko ne može da napada ukoliko se kritički izveštava o njegovom radu – istakao je Radomirović.

"Novinari nisu glineni golubovi"

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović rekao je ovde nije reč o pretnjama na društvenim mrežama, već, kako je ocenio, o nečemu ozbiljnijem.

Foto: TV Pink Printscreen

-Ovo nije još jedna pretnja novinarima na društvenim mrežama. Ova pretnja dolazi od političarke koja od čoveka sumnjivog morala traži od njega da nešto učini. Dođete u situaciju da poltičarka traži od narko-dilera da iseli novinara. Ona je sa svojim sledbenicima ispred TV Pančevo donosila vence i palila sveće – kaže Milovanović.

Novinar Politike Bojan Bilbija kazao je da se na napade na novinare regauje drugačije, u zavisnosti od navodne “strane kojoj pripadaju”.

Foto: TV Pink Printscreen

-Podseća me na slučaj novinara iz Grocke kome je zapaljena kuća. Tada je javnost podignuta na najviši nivo. U Pančevu je bila situacija da su postojale konretne pretnje smrću. Postoji pisani dokaz. Jasno je sve. Međutim, nema reakcije. Mediji koji promovišu gospođu Tepić se ne oglašavaju. Zgrožen sam činjenicom da se novinari smatraju glinenim golubovima – smatra Bilbija.

#Marinika Tepić

#Napad

#Novinar

#Pančevo

<
'