AKTUELNO

Jedini pošteni političari na KiM su oni koji kažu da takse treba da ostanu, ocenili su sagovornici TV Pink.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao je juče na Glavnom odnoru SNS-a da je ponosan na činjenicu što Srbija vodi samostalnu, nezavisnu politiku. 

Naglasio je da Srbija nema dve ili tri stolice na kojima sedi, već samo jednu, srpsku.

Arno Gujon, direktor NVO "Solidarnost za Kosovo", kazao je za Novo jutro TV Pink da je činjenica da se Srbija uvek držala dogovora i sprorazuma, i da takođe, zbog toga nije imala potrebu “da sedi na više stolica”.

- Neke strane su ispoštovane od strane Sbrije, ali ne od strane Prištine. Srbija kao ozbilja država ispoštovaće sve. Situacija je teška, jer Srbija ne pregovara samo sa Prištinom, već i sa onima koji podržavaju Prištinu. Vidi se razlika, ja kada razgovaram sa predstvnicima zapadnih zemalja, vidim rekacije koje danas nisam viđao, vidim više sluha za sve šta se zbiva i dešava sa Srbima na KiM. Mislm da to vreme koje prolazi ide u prilog Srbije. Politička elita i mentalitet se polako menja na bolje – kazao je Gujon.

Kaže da očekuje da će takse koje su uvedene na robu iz Sbrije i BiH biti uskoro ukinute.

- Ako Priština sama može da odlučuje o tome, onda je manevarski prostor Beograda veći, jer Srbija ima jaču ekonomiju pa samim tim može da pregovara sa Kosovom. 

- Čuo sam se više puta sa direktorima Domova zdravlja i bolnica na KiM koji kažu da im je potrebna pomoć – dodaje Gujon.

Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Alo" za Novo jutro kaže da je u celom procesu dijaloga Beogada i Prištine iskrena samo Srbija.

- Jedini pošteni političari na KiM su oni koji kažu da takse treba da ostanu. Oni koji pričaju da se zalažu za ukidanje taksi su neiskreni, jer je za to dovoljan jedan telefonski poziv – ocenio je Vukajlović.

Kako kaže, takse se koriste i dalje kao vid pritiska na Srbiju.

- Beograd je sve, što se od njega očkevalo, uradio. Srpsko rukovodstvo mudro reaguje. Videćemo šta će se dalje dešvati. Videćemo šta će takođe da bude sa taksama, jer to osećaju kompletno svi ljudi koji žive na KiM – dodao je on.

#Kosovo

'