AKTUELNO

Aljbin Kurti je idealan novi igrač za sprovođenje politike SAD na Kosovu, a Tačijeva politika na Kosovu je monopolizovala kosovsko društvo, biznis, kriminal i korupciju, rekli su gosti TV Pink.

Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik "Politike", rekao je za Pink da je Aljbin Kurti bio idealan nov igrač za sprovođenje politika SAD na Kosovu.

Foto: TV Pink Printscreen

- On je bio novi igrač koji će se obračunati sa starim kadrovima iz OVK. Vidimo da je ovo samo početak i da će Tači na ovo odgovoriti. On je dosta toga naučio od Medlin Olbrajt. A Kurti sada koristi svaku priliku da udari po Tačiju - rekao je Rakić.

Kako je on ukazao, Albanci na Kosovu ne mogu da kontrolišu celokupnu teritoriju koju su oteli.

- Činjenica je da je u nekoliko navrata kosovska policija upadala na severni deo Kosova. Odjednom imate situaciju da sadašnji premijer napada aktuelnog predsednika. Kurti je ortodoksni nacionalista i ne može da propusti priliku, a da ne napadne onoga ko se usudio da deo teritorije koji su oni oduzeli ne može sada da kontroliše - rekao je Rakić.

Mišel Zubenica iz Centra za međunarodnu javnu politiku naveo je da je Tači glavni američki čovek na Kosovou.

Foto: TV Pink Printscreen

- Taj klan OVK je iz vojničke uniforme prešao u odela i zauzeo sve moguće političke funkcije. Oni su postali sama država za sebe, razočarali su Albance na Kosovu kada pogledamo stanje u društvu - ukazao je Zubenica.

Kako je on objasnio politika koju je Tači vodio na Kosovu je monopolizovao kosovsko društvo, biznis, kriminal i korupciju.

- Kurti je došao kao posledica svega toga. Ali njegov problem je nepoznavanje državnog aparata iako mu ne manjka političkog iskustva - objasnio je Zubenica.

#Mišel Zubenica

#Žarko rakić

'