AKTUELNO

Formiranje prištinke vlade rezultat je pritiska SAD i posete Ričarda Grenela, a najvažnija institucija vlasti u Prištini je ambasada Sjedinjenih Američkih Država, rekli su gosti TV Pink.

Aleksandar Čotrić, narodni poslanik, rekao je kako misli da je u Prištini najvažnija institucija vlasti ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: TV Pink Printscreen

- Haradinaj je u vreme kada je on bio premijer privremenih instirucija i izvršne vlasti rekao da Kosovo nema svoju politiku već da radi ono što od njih zahtevaju Sjedinjene Države - kaže Čotrić i dodaje da veruje da će situacija biti ista i kada je u pitanju novoformirana kosovska vlada.

On je rekao da očekuje da će sporne takse prema robi koja dolazi iz centralne Srbije biti ukinute.

- To će biti predstavljeno kosovskoj javnosti kako jedna olakšica, s obzirom na to da će cene prehrambenih artikla biti niže - ukazao je Čotrić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je on objasnio najveći broj osnovnih životnih namirnica u južnu srpsku pokrajinu, pre uvođenja taksi, stizao je upravo iz centralne Srbije, a sada su skluplje za oko 30 odsto zbog uvoza iz drugih evropskih zemalja.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike lista Politika, rekao je kako je naglo formiranje prištinske vlade rezultat pritiska SAD i posete Ričarda Grenela.

- Ako su ga slušali kada je došao da im pomogne da formiraju vladu, verovatno će ga slušati kada su u pitanju takse. Bilo koji takozvani premijer na Kosovu ima problem da napravi bilo koji kompromisan korak ka Srbiji, tako i da ukine ove takse koje su uvedene bez ikakvog rezona, prava i pravila - naveo je Bilbija.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je on objasnio takse od 100 odsto koje je Priština uvela Beogradu su rezultat hira koji je proizveo ozbiljne posledice.

- Sada oni imaju realan problem da to ukinu jer bi se to tumačilo kao nacionalna izdaja, kao slabost i kao neka vrsta katastrofe za njih. Jasno je, pre sbega, ljudima u međunarodnoj zajednici da bez tog koraka nema nastavka dijaloga, a samim tim nema ni kretanja ka rešenju - kazao je Bilbija.

Prema njegovim rečima, lideri u Prištini nemaju drugog izbora sem da poslušaju ono što im govore Žožep Borel i Ričard Grenel i ukinu takse.

#Aleksandar Čotrić

#Bojan Bilbija

'