AKTUELNO

Srpski bezbednjaci dobili su informacije da bi u Sarajevu, gde će Vučić prisustvovati Samitu premijera zemalja Zapadnog Balkana, mogao da se dogodi scenario sličan onome iz Potočara u julu 2015.

Više udruženja ratnih veterana u Bosni i Hercegovini planira da tokom sutrašnje posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu izazove nerede, pokazuju operativni podaci službi bezbednosti dveju zemalja.

Srpski bezbednjaci dobili su informacije od službi iz regiona da bi u Sarajevu, gde će Vučić prisustvovati Samitu premijera zemalja Zapadnog Balkana, mogao da se dogodi scenario sličan onome iz Potočara iz jula 2015, navodi beogradski dnevnik.

Bezbednosne službe u Srbiji dobile su, navodi se, ozbiljna upozorenja da će pojedine bošnjačke nevladine organizacije i udruženja ratnih vetarna pokušati da iskoriste ogromno nezadovoljstvo Bošnjaka zbog nedavne odluke Međunarodnog suda pravde da odbaci zahtev za reviziju presude protiv Srbije.

Iako je ova poseta označena kao visokorizična, Vučić ne namerava da odustane od puta, mada je upoznat sa informacijama vezanim za bezbednost.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je tom listu da će tamošnje policijske i bezbednosne agencije učiniti sve što je u njihovoj moći da se spreči repriza mučnih scena iz Potočara od pre dve godine. Prema njegovim rečima, nadležna policijska i bezbednosna tela u BiH trenutno ne raspolažu bilo kakvim saznanjima da bi bezbednost premijera Srbije mogla da bude ugrožena.

- Ali, poučeni iskustvom, sigurno je da ništa nećemo prepustiti slučaju - obećava Mektić, koji kaže da je gotovo svakodnevno u kontaktu s ljudima koji su zadužen za Vučićevu bezbednost tokom posete.

S druge strane, zamenik predsednika Odbora za bezbednost Narodne skupštine Republike Srpske Drago Kalabić ističe da bi svako upozorenje o mogućem ponovnom napadu na sprskog premijera trebalo uzeti krajnje ozbiljno.

- Antisrpska histerija u Sarajevu danas je mnogo izraženija nego 2015, kada je premijer Srbije brutalno napadnut u kompleksu Memorijalnog centra - upozorava Kalabić, koji nije iznenađen informacijama da pojedinci u Sarajevu nameravaju da repriziraju skandal iz Potočara.

Prema njegovim rečima, pokušaj pokretanja revizije presude protiv Srbije pokazao je da sadašnja bošnjačka politika egzistira na mržnji i zaoštravanju odnosa u regionu.

#Aleksandar Vučić

#Bezbednost

#Potočari

#Sarajevo

'