AKTUELNO

U Sarajevi će danas biti održan sastanak premijera zemalja Zapadnog Balkana, u sklopu priprema za predstojeći, četvrti samit Berlinskog procesa, planiran za juli u Trstu.

Predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić doputovao je sinoć u Sarajevo. Domaćin sastanka je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, a prisustvovaće mu i evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han, kao i predstavnik Vlade Italije, naredne zemlje domaćina Samita zemalja Zapadnog Balkana.

Satnica sastanka ministara

Prema programu, u 11 sati u holu zgrade zajedničkih institucija BiH planiran je doček premijera iz regiona i zajedničko fotografisanje, nakon čega će u 11.30 sati Denis Zvizdić održati pozdravni govor u Plavoj sali.

Za 14 sati zakazana je konferencija za novinare na kojoj će govoriti predsedavajući Saveta ministara BiH, komesar za evropsku politiku susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han i ministar spoljnih poslova Italije Angelino Alfano.

Za medije će u 15.30 sati biti otvorena i dodela diploma za državne službenika, u okviru projekta “EU-zapadni Balkan: Regionalni program razmene državnih službenika”, najavljeno je iz Veća ministara BiH.

Foto: Printscreen Youtube

Teme sastanka

U centru pažnje premijerskog sastanka u Sarajevu biće regionalni projekti i povezivanje u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, kao i sadržajnijoj ekonomskoj razmeni, jer je put ka EU zajednički cilj svih učesnika.

Jedan od ključnih projekata koji će biti među glavnim temama je i autoput Niš - Priština, između ostalog i zbog izuzetne zainteresovanosti nemačke kancelarke Angele Merkel za taj projekat.

#Aleksandar Vučić

#Sarajevo

#Sastanak

'