AKTUELNO

U Sarajevu je završen sastanak premijera zemalja Zapadnog Balkana, u sklopu priprema za predstojeći, četvrti samit Berlinskog procesa, planiran za juli u Trstu. Sastanku prisustvuje i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

14.55 - Svaki razgovor je blagotvoran i delotvoran, rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić odgovrajući na pitanja brojnih bosanskih novinara koji su želeli da čuju njegovo mišljenje o aktuelnoj situaciji u regionu. Vučić je, izlazeći iz sale za pres konferencije, a nakon završetka samita premijera zemalja zapadnog Balkana, poručio: "Svaki razgovor je blagotvoran i delotvoran. Gde god imamo mir i stabilnost, to je nešto što je pohvalno. Da li će biti bolje, od nas zavisi".

14. 45 - Komesar EU za proširenje Johanes Han pohvalio je ideju današnjeg samita.  - Ovo je jedan simboličan čin da se po prvi put premijeri zemalja zapadnog Balkana okupljaju na području zapadnog Balkana, to je samo po sebi napredak. Građani vrlo često sumnjaju, problemi postoje, ali gledajući dugoročno, ovo je pokazatelj napretka - naveo je Han i saglasio se sa Zvizdićem da je fokus na ekonomskom razvoju celog regiona. Prema njegovim rečima, neki od premijera  su govorili o mogućnosti uspostavljanja zajedničkog tržišta u regiji.- Bili smo konzervativni, ali već se vidi mogućnost novih 80.000 radnih mesta u regionu. Rekao sa m i u razgovoru sa premijerima i sada ću ponoviti: Uveravam vas u snažan doprinos koji smo spremni da pružimo u cilju intergacije regiona, kako bi sve zemlje postale članice EU. Evropsko veće je to na svojoj poslednjoj s0ednici potvrdilo - istakao je Han.

Foto: Pink.rs

14:30 -Nakon sastanka premijera šest zemalja regiona, počeća održava se press-konferencija na kojoj je najavljeno 80.000 novih radnih mesta u regionu.Konferenciju je otvorio Zvizdić i naglasio je važnost saradnje zemalja u regionu u procesu evropskih integracija. - Cilj Samita je da predstavimo oi dogovorimo zajedničke interese i ciljeve za naredni samit u Trstu - rekao je Zvizdić i dodao da su predstvljeni brojni kvalitetni modeli jedinstvenog tržišta za brži protok ljudi i kapitala, uklanjanje carinskih sistema, formiranje određenih udruženja i druge ideje koje bi pomogle.

14:02 - Mediji u BiH javljaju da će se premijer Srbije Aleksandar Vučić sastati danas u 15.20 sati sa predsednikom RS Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu. Susret Vučića i Dodika prvobitno nije bio planiran, ali je kako prenose mediji Dodik od Vučića tražio da se sastanu.

13:09 - Učesnicima sastanka lidera zapadnog Balkana se, kako saznajemo, upravo obraća premijer Srbije Aleksandar Vučić.- Lepo što ćemo da izađemo sa još jednom deklaracijom, a čim se završi pribojavam se da će opet početi svađe i sukobi. Molim domaćine da ne nazivaju sve ovde prisutne državama, jer ni ja to ne radim. U pitanju je sentiment Srbije, i ovo ne govorim zbog kampanje - rekao je Vučić nakon što je Isa Mustafa predstavljen kao predstavnik države Kosovo, iako nigde nema zastave ni simbola Kosova.

- Da sam ja u BiH govorio nešto nazivajući još nekoga zemljom, kao što se ovde govori o državi Kosovo, a mislim da ni Bosna nije priznala, a i da EU mora da ima neutralni status, vi biste svi napustili ovaj skup - rekao je Vučić. Vučić je rekao da on neće napuštati skup jer misli da je važno da se razgovara o stvarima koje će nas spajati, ali da hoće da ukaže na "različite sentimente" kad je Srbija u pitanju.

- Sve može da se izgovori protiv Srbije, Srbija to mora da prećuti i to tako može dokle god hoće kako hoće. Ovo ne govorim zbog kampanje, jer se u kampanji nisam radovao ni na jedan način odbijanju tužbe za genocid BiH, niti bilo sta slično jer želim najbolje prijateljstvo s BiH i svima ovde prisutnima - rekao je Vučić. On je podsetio da je pre tri godine u Berlinu razgovarano o  izgradnji auto- puta Niš -Priština- Drač.

- Da li mi danas svi verujemo u EU perspektivu? Svi se nadamo, ali ne znam, znamo li ishod? Stalno se rokovi pomeraju. U Srbiji više datume niko ne pominje. Čini mi se da je tako i na mnogim drugim mestima na Zapadnom Blakanu. Voleo bih da je evropska perspektiva nešto jasnija. Podstićemo konkurenciju, veći stepen inovativnosti, povećan stepen trgovine među zemljama članica, povećanje proizvodnje i zaposlenosti...- rekao je Vučić.

12: 46 - Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je  je da je ovo rijetka prilika da svih šest premijera regije sjedi zajedno, što je dobar signal, ali da bi i naredni korak trebao izgledati tako, te da ovaj sastanak mora donijeti više.

Foto: Tanjug

On je naveo da je situacija u regionu takva da nekoliko zemalja prolazi kroz tešku unutrašnju krizu, i da to treba riješavati, ali da se također vidi jako veliki napredak regije na putu ka EU.

Han je naglasio da Brisel šalje janse i snažne signale prem regionu.

Foto: Pink.rs

- Mi razumemo stanje, vodile su se diskusije u Evropskom savetu o stanju na Balkanu. EU kao celina u potpunosti razume ozbiljnost situacije u regionu, kao i neke svoje interese da se promoviše sudbina ovih zemalja u EU. Federika Mogerini je prenela istu poruku pre dve sedmice u Sarajevu. U diskusijama koje su vođene se potvrdila evropska perspektiva ovog regiona - kazao je Han, dodajući da svi moraju zajedno da rade na unapređenju regiona.

- Želim da kažem da je naša situacija takva da smo dobili vetar u leđa i sada tvrdimo i da moramo stalno da pratimo razvoj situacije i probijemo ove granice i iskoristimo taj pozitivni vetar. Sad upravo imamo jednu od prilika kada region treba iskoristiti taj trenutak gde ćemo imati pozitivne poruke ili ćemo jednostanvo zatvoriti ta vrata zbog nekih loših poruka, ne treba da se igramo s vatrom - naveo je Han.

On je zamolio premijere da pokažu liderstvo i da iskoriste priliku. - Želim da govorim o daljoj ekonomskoj integraciji regiona. To je prva tačka dnevnog reda - istakao je Han. On je dodao i da je potrebno insistirati na ekonomskoj integraciji regiona, jer jačanjem ekonomije raste vladavina prava, što utiče i na invesititore.

12: 40 - Ministar za bezbednost Bosne i Hercegovine Dragan Mektić posetio je Operativni štab "SAMIT 2017" koji je formiran povodom održavanja sastanka premijera zapadnog Balkana. Mektić je rekao novinarima da se danas i juče iz Sarajeva šalje poruka da je BiH, nakon svih političkih kriza u zemlji i regionu, u stanju da se prikaže kao faktor stabilnosti.

Mektić je pohvalio predstavnike svih sigurnosnih agencija u BiH koje zajednički osiguravaju ovaj veliki skup.

- Ovo je izuzetno značajan samit i prilika da se pokažemo kao civilizovana zemlja. Pri poseti Operativnom štabu uverio sam se da najbolje funkcionišu sve mere i radnje na osiguranju samita - rekao je ministar.  U radu Operativnog štaba "SAMIT 2017", učestvuju predstavnici svih policijskih agencija u BiH, OSA-e, Oružanih snaga BiH i Službe za poslove sa strancima.

12:20 - Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas da su stabilnost, mir i sigurnost na ovom prostoru ključni za politički, socijalni i ekonomski razvoj zemalja zapadnog Balkana, zbog čega premijeri naših država imaju odgovornost da zadrže naše zemlje na evropskom putu.

Zvizdić je, na otvaranju sastanka premijera zemalja zapadnog Balkana, koji se održava u Sarajevu, konstatovao da u ovom trenutku svih šest država regiona imaju veoma stimulativne i optimistične pokazatelje da su uspešno ostvarile sve obaveze sa svoje evropske agende, koja je, kako je rekao, postala zajednički cilj i ključni faktor saradnje.

On je dodao da proces evropskih integracija zapadnog Balkana, uprkos brojnim izazovima sa kojim se suočava, ne samo region, već i Evropska unija, zauzima važno mesto u priopritetima vlada naših država.

Zvizdić je naglasio da je činjenica da upravo taj proces predstavlja stabilnost, mir i sigurnost ovih prostora. Odgovorno možemo da kažemo da su svih šest zemalja zapadnog Balkana u procesu sprovođenja reformi i da se regionalna saradnja unapređuje u svim aspektima, rekao je Zvizdić, i pozvao čelnike EU da ostanu pri obećanju iz Soluna i sačuva evropsku zapadnobalkanske šestorke.

-A mi kao premijeri imamo odgovornost da zadržimo naše zemlje na evropskom putu - rekao je Zvizdić. On je pozvao učesniske da predlože zajedničke projekte, a komesaru Evropske komisije za proširenje i politiku susedstva Johanesu Hanu posebno zahvalio kao, kako je rekao, osvedočenom prijatelju Balkana.

11.30 - Premijeri zemalja zapadnog Balkana započeli sastanak u sklopu priprema za predstojeći, četvrti samit Berlinskog procesa. Konferencija je počela svečanim dolaskom premijera, koje je u Zgradi institucija BiH dočekao domaćin sastanka predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić. Prema protokolu, u 14 sati biće održana press-konferencija, na kojoj će govoriti ti Zvizdić, komesar Johanes Hahn i šef italinske diplomatije Anđelo Alfano.

11. 02-  Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić dočekuje goste Samita premijera zapadnog Balkana u Parlamentarnoj skupštini BiH

Foto: Pink.rs

Na Samit je stigao albanski premijer Edi Rama.

Foto: Pink.rs

Dolazak Evropskog komesar za proširenje i politiku susedstva Johanes Han.

Foto: Pink.rs

Dolazak premijer Crne Gore.

Foto: Pink.rs

Na Samit je stigao i italijanski ministar spoljnih poslova Anđelino Alfonso.

Foto: Pink.rs

Premijer Srbije stigao je na samit u Sarajevu.

10.30 -  U holu zgrade zajedničkih institucija BiH, gde je planiran doček premijera iz regiona i zajedničko fotografisanje oikupio se veliki broj novinara.

Foto: Pink.rs

Predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić doputovao je sinoć u Sarajevo. Srpskog premijera je na aerodromu u Sarajevu dočekao ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Domaćin sastanka je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, a prisustvovaće mu i evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han, kao i predstavnik Vlade Italije, naredne zemlje domaćina Samita zemalja Zapadnog Balkana. Zvizdić je uoči skupa za Tanjug potvrdio da će glavne teme biti regionalni projekti i povezivanje, i precizirao da će biti reči o transportnoj i energetskoj infrastrukturi.

- Zajedno sa predstavnicima EU ići ćemo na jačanje regulatornog okvira i na formiranje jedinstvenog tržišta od prostora Zapadnog Balkana, kako bismo imali bolje kapacitete i ambijent za privlačenje stranih investicija - objasnio je "premijer" BiH .

Foto: Pink.rs

Jedan od ključnih projekata koji će biti među glavnim temama je i autoput Niš - Priština, između ostalog i zbog izuzetne zainteresovanosti nemačke kancelarke Angele Merkel za taj projekat. Vučić je posle razgovora sa Merkel potvrdio da ga je kancelarka zamolila da prenese određene poruke Hanu, koje se, kako je rekao, tiču "razvoja različitih projekata o kojima smo pričali i sa BiH, i sa Prištinom i sa Albanijom...".

Napeto na večeri u Sarajevu

Na radnoj večeri koju je za premijere Zapadnog Balkana priredio predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, Vučić nije propustio priliku da pita kosovskog premijera Isu Mustafu na kojim osnovama je Priština donela odluku o prisvajanju srpske imovine.

Dopala joj se, primetio je, njegova inicijativa za formiranje regionalne carinske unije. Merkel želi da Srbija aktivnije uđe u realizaciju autoputa Niš-Priština, a da komesar Han to dogovori u četvrtak u Sarajevu sa ostalim premijerima. Premijer Vučić je juče po dolasku u Sarejevo poručio da je važno da se razgovara, jer to smiruje tenzije u regionu, kao i da će se danas razgovarati o konkretnim stvarima, uz želju da se vidi što više konkretnih projekata.

Foto: Pink.rs

Vučić je naveo da su za Srbiju važni izgradnja autoputeva oko čega postoje zajedničke ideje sa BiH i Crnom Gorom, ali i oko puta Niš-Priština-Drač, a dodao je i postoji spremnost da se razgovara o prugama koje su jeftinije.

To sve gradi jedan drugačiji politički okvir u kojem se više ne govori o sukobima, svađama, o problemima već se priča o budućnosti. Naša teza je stvaranje jedinstevnog tržišta, ideja sa kojom sam izašao je carinska unija, da vidimo koliko je moguće više postići ekonomske integracije čime bi bili privlačniji za sve investitore, kako sa zapada tako i istoka, a olakšaćemo međusobnu trgovinu, uveren je Vučić.

Premijer Vučić je ranije najavio da će za sastanak u Sarajevu "kandidovati" i niz drugih tema, koje se tiču budućnosti u kojoj ne bi "smelo više da bude iznenađenja i neprijatnih stvari".

- Umesto toga, treba da vidimo kako da budemo pokretačka mašina i snaga čitave Evrope, a ne problematična tačka - rekao je premijer kako vidi region i Berlinski proces.

Foto: Printscreen Youtube

To je inače prva poseta premijera Srbije Sarajevu, nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtev dela Bošnjaka, koji je inicirao lider SDA Bakir Izetbegović, o reviziji presude tog suda po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, iz 2007. Iako je ova poseta označena kao visokorizična, Vučić je nije dovodio u pitanje.

Komesar EU za proširenje i politiku susedstva Johanes Han je povodom namere premijera Vučića da na samitu predstavi i plan o formiranju carinske unije na ovim prostorima rekao da pozdravlja aktivan doprinos Srbije regionalnoj saradnji i konkretne ideje koje vode daljoj integraciji trgovine, uključujući i predlog da se to ostvari kroz carinsku uniju.

Pink.rs

#Aleksandar Vučić

#Sarajevo

'