AKTUELNO

Iako je godina na svetskoj sceni bila dramatična, investicije u Srbiji nadmašile su sve investicije zemalja iz regiona zajedno, rekao je za Novo jutro televizije Pink, marketinški stručnjak Nebojša Krstić.

Krstić komentarišući ključne događaje u 2019. godini na unutrašnjoj i svetskoj političkoj sceni, rekao da ova godina za Srbiju nije bila toliko dramatično loša, iako svet činjenično, kako kaže, krizira.

“Iz naše lokalne perspektive nije to izgledalo tako loše. Država Srbija je uspevala da u previranju u odnosima između velikih sila, koje je u svetu prilično ozbiljno, da pronađe mirnu nišu i da zabeleži ekonomski rast koji niko nije očekivao”, rekao je Krstić.

Kako podseća, BDP je na brojci od 4 posto, investicije u Srbiji nadmašuju sve investicije zemalja iz regiona zajedno.

“Kada je svet u pitanju, postoji napetost kojoj strašno doprinosi protok informacija koji dižu temperature do neviđenih razmera. Svaki skandal i nesreću čine da svi učestvujemo u njoj, što povećava osećaj dramatičnosti”, rekao je Krstić.

On je istakao da su godinu, kada je Srbija u pitanju, obeležile neke dobre posete svetskih zvaničnika.

“Posta Putina je bila neverovatna, ogroman broj ljudi je došlo da ga poseti, kao i predsednik Makron koji je takođe imao izuzetno dobru posetu”, rekao je Krstić.

Foto: TV Pink Printscreen

Duško Tomić profesor Američkog Univerziteta za bezbednost i globalne studije UAE, rekao je da se svetski interesi menjaju, a moćne zemlje se trude da zadrže svoju moć.

On je istakao kao bitan susret sa Pompeom u Njujorku, pa razgovor sa ambasadorom SAD koji je naklonjen Srbiji, ali i posetu Kini koja tek treba da se dogodi.

“Bitno je da imamo dobre odnose sa svima u svetu. Ukoliko nemate dobre odnose, onda ćete biti pušteni niz vodu od strane drugih. Nama je cilj jaka, ekonomski i politički stabilna Srbija”, rekao je Tomić.

Kako kaže, to je najbitnije, a kako će se stvari odvijati na svetskoj sceni, ističe, nije toliko bitno ako je Srbija jaka.

“Jačanje Srbije i njenih kapaciteta je stvar koju nismo do sada imali, a obeležila je ovu godinu”, rekao je Tomić.

Foto: TV Pink Printscreen

Krstić je istakao da je jedna od loših stvari koje nam je donela godina na izmaku, uvođenje taksi, kao i sva dešavanja koja su nakon njih usledila na KiM.

“Mislim da postoji nedostatak volje da se anticivilizacijske mere ukinu. Imali smo priliku da vidimo koliko su neefikasni. Palmer ponavlja da želi da Srbija ima bolje odnose sa SAD nego sa Rusijom, ali ne mogu da razumem da ako je neko diplomata zašto samo priča o tome, ne radeći ništa”, rekao je Krstić.

Ljubinka Milinčić, glavna urednica srpske redakcije Sputnjik, rekla je da je ovo bila nestašna i nevaljala godina koja je rasturila svet.

“Rasturila je sve međunarodne ugovore, a dobre odnose između nekih zemalja totalno pokvarila. Na kraju nas je totalno iznenadila i zbunila. Rekla bih da je ovo bila jedna od gorih godina u dužem vremenskom periodu”, rekla je Miletić.

#Novo jutro

'