AKTUELNO

Urednici moraju da imaju svest o svim porukama, tekstovima i slikama koje stavljaju posebno na naslovnu stranu, rekao je za Novo jutro marketinški stručnjak Nebojša Krstić.

“Od kako se mere rejtinzi novina i medija, pojavio se fenomen da pozitivna vest nije nešto što privlači pažnju i podiže gledanost. Kada bi mediji insistirali na pozitivnim vestima, možda bi naučili gledaoce da je to ono što žele da vide”, rekao je Krstić.

Kako kaže, kada gledamo naše medije, zaključujemo da je Srbija odavno propala, i ceo svet, kako dodaje, svi smo odavno mrtvi i nema nikakve nade.

“To je jedna od stvari na koju bi svi urednici morali da osveste. Treba pisati crne hronike, ali treba dati prostora i dobrim stvarima, vestima koje daju nadu i koje pokazuju pozitivne trendove”, rekao je Krstić.

Krstić je, komentarišući naslovnicu NIN-a, na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa puškom uperenom u njega, rekao da je to akcentovanje preko koga je jasno poslata poruka.

Foto: TV Pink Printscreen

“Urednici moraju da imaju svest o svim porukama, tekstovima i slikama koje stavljaju, posebno na naslovnu stranu. Ukoliko vi stavite tako jak stav, preteći stav, na koji reaguju svi ljudi. Samo oni koji su plaćeni za to, ne vide to na isti način”, rekao je Krstić.

Kako kaže, jedina cenzura koju je doživeo urednik NIN-a jeste od direktora i vlasnika NIN-a, i to je dodaje zanimljiva stvar za analizu.

Istoričar Nemanja Starović, rekao je da je šokiran objašnjenjem koje je javnosti ponudio glavni i odgovorni urednik NIN-a, Ćulibrk.

“Njima naime nije palo na pamet kakvu poruku šalju, a mi, svi mi koji vidimo šta su uradili, ispadamo bolesni umovi. Imamo problem sa nasiljem u političkom životu, ali Ćulibrk je dao veoma naivno, pa i uvredljivo objašnjenje”, rekao je Starović.

Kako kaže, kada su videli reakcije javnosti, i to javnosti koja je naklonjena njima, trebalo je da vide da se radi o katastrofalnoj grešci.

Foto: TV Pink Printscreen

“Pošto do izvinjenja nije došlo, jasno je da se radi o nasilju u političkom životu”, rekao je Starović.

Krstić je rekao da smo u Srbiji imali seriju intelektualaca koji sebe nazivaju demokratskim koji su Đinđića pretvarali u zločinca i mafijaša, i dodaje, time su neki svesno, neki nesvesno, stvorili atmosferu gde je najnormalnije ubiti takvog čoveka.

“Takvi isti danas govore kako je Vučić mafijaš i njegova porodica, po istoj matrici, i sve to začinjeno pozivima na nasilje”, rekao je Čović.

Krstić je dodao da je Danas takođe napravio jezivu, neduhovitu i jadnu karikaturu i stavio je na naslovnu stranu.

“Oni namerno to rade, oni žele da isprovociraju neki gest i da sebe pretvore u žrtve. To je cela igra i ceo taj spin”, rekao je Krstić.

#Nebojša Krstić

#Nemanja Starović

'