AKTUELNO

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da je ideja koju predsednik Srbije Aleksandar Vučić svakoga dana promoviše o neophodnosti kompromisa i rešenja koje će na neki način zadovoljiti obe strane, nešto što je interes Srbije.

- Možda najveći interes Albanske strane jeste da Srbija izađe iz procesa dijaloga Beograd-Priština i da ga prekine. Kao i da se na nju svali sva krivica za prekid dijaloga, da međunarodna zajednica zaključi da od dogovora nema ništa, i da je neophodno nametnuti rešenje, kao što je već nametnuto, ali ovog puta definitivno – rekao je Krstić.

Kako kaže, Srbija ovog puta nikako ne treba da napusti dijalog, mora da ga nastavi po svaku cenu, ukazujući u svakom trenutku i na obaveze koje Priština nije ispunila, kao i na svako nasilje koje se dešava.

- Ideju koju predsednik svakoga dana promoviše o tome da je neophodan kompromis i da je neophodno rešenje koje će na neki način zadovoljiti obe strane, je nešto što je interes Srbije – rekao je Krstić.

Foto: Printscreen

Politički analitičar prof. Srđan Trifković rekao je da Priština ima blanko ček i Brisela i Vašingtona da rade šta god hoće.

- Dijalog je besmislen u jednom dubljem smislu, a to je da nikada neće dovesti do jednog sporazuma koji bi se zasnivao na proncipu daj i uzmi. Odnosno kojim bi obe strane bile spremne da nešto ustupe - rekao je Trifković.

Kako kaže, šiptari sebe doživljavaju kao pobednike, a Amerikanci, kako kaže, smatraju da Srbi treba da izgube sve i da ne dobiju apsolutno ništa.

Foto: Printscreen

- Očito je da je položaj Srba na Kosovu izuzetno težak, ovo je sada opet neka vrsta pritiska na njih. Sa druge strane nema tog Srbina sa Kosova koji se zalaže za to da se prizna nezavisnost Kosova. Mi moramo da nađemo način za zajednički život u okvirima Republike Srbije – rekao je Saša Adamović.

Novinar Zoran Ostojić istakao je da su dve stvari bitne, da bez rešenja Kosova Srbija nema budućnost, i da su za zamrznuti konflikt oni nazovi Srbi koji su potpisivali razne apele i Albanci koji kažu da je dostaviše razgovora.

Foto: Printscreen

- Jasno je zašto bi Albanci da zamrznu konflikt. Oni idu dalje. Jedna stvar je bitna, a to je da ćemo svaki put imati lošiji predlog od onog koji smo odbili. Srbe koji se zalažu za zamrznut konflikt vodi interes Moskve, a ne Srbije. Oni zastupaju tuđi interes – rekao je Ostojić.

#Kosovo

#Nebojša Krstić

#Novo jutro

'