AKTUELNO

Politički analitičar Branku Radun ocenio da je da će Srbija imati najveću korist od „malog Šengena“ jer ima najveći potencijal da prihvati investitore.

- Srbija je pokrenula inicijativu za ekonomsku integraciju regiona, koji bi nastupaokao jedinstveno tržište i time privukao ozbiljne strane investitore. Velikiigrači, svetske velike kompanije, gledaju koliko tržište imate i ako je manje 10miliona nisu toliko zainteresovani – naveo je Radun.

Kakoje dodao, ako se priključe Bosna i Crna Gora bi to bio značajno veći prostor.

Takav dogovor omogućava lakše kretanje ljudi, da sa ličnom kartom idete u drugezemlje, kao i lakši izvoz naše robe u Severnu Makedoniju i Albaniju. To jekorisno za Srbiju, možda i najviše, jer imamo najjaču ekonomiju u odnosu na ovezemlje. Srbijia će postati regionalni centar i imaće najviše investicija jer ćeimati i najveći potencijal da primi investitore

- Proces evropskih integracija je blokiran zbog unutrašnjih problema u EU. Unijasada nema kapacitet za proširenje, međuti, ako mi imamo dobre odnose sa EU,iako nismo u Uniji, možemo biti zanimljiv ekonomski prostor za investitore, zbogmogućnosti izvoza i za Rusiju, i za Tursku i za EU  - rekao je Radun.

Prema njegovim rečima, na primer zbog mogućnosti izvoza u Rusiju dolaze Nemci.

Radun smatra da će investitori dolaziti više u Srbiju nego u druge zemlje „malog Šengena“.

-Mi konačno idemo tom logikom da mislimo šta je naš interes, a ne šta drugi misle,bez obzira da li je to Vašington, Brisel, Moskva ili London – navodi on i ukazuje da je istovremeno potrebna velika veština da se izbalansiraju svi njihovi interesi.

#Branko Radun

'