AKTUELNO

Branko Radun, politički analitičar, povodom aktuelnih tema vezanih za Vuka Jeremića, rekao je za TV Pink da je Jeremić i njegov lobistički posao već bio poznat.

- Znalo se da je on neka vrsta lobiste, deo američkog lobističkog sveta, i ovde nije bio problem da se on bavi politikom. Ako ste lobista u jednoj zemlji, ne možete da budete političar u drugoj zemlji. Ne možete da budete istovremeno političar i lobista. To su dve odvojene stvari – naglasio je Radun.

Kako dodaje, lobista dobija određen novac od stranih vlada, država, kompanija.

- Ne možete da kažete ja sam nezavistan političar, koji se bavi politikom, štiti javni nacionalni interes, a da istovremeno kroz vaše ruke prolaze neki milioni doalra od nekih stranih političara, tajkuna. Mi onda ne znamo šta taj novac sve traži zauzvrat – istakao je Radun.

On je rekao i da se ne zna da li je taj novac bio deo lobističkog ugovora, ili da utiče i na politiku koja se vodi u Srbiji, kako dodaje to je dosta problematično.

- Zamislite da su Donaldu Trampu našli jednu malu, minimalnu donaciju iz Rusije u vreme kampanje. On ne bi mogao da se bavi politikom. Ne bi mogao da bude ni kandidat za predsednika. Ako neke strane države, vlade, daju novac, mogu i tajkuni koji su povezani sa državama, taj novac se smatra da je neprihvatljiv za politički sistem jer utiče na čoveka koji treba da vrši neku funkciju. On više nije samostalan – objašnjava Radun.

Kako dodaje, možda i jeste, ali dovoljno je da postoji sumnja.

- Mimo hapšenja ljudi sa kojima je Jeremić radio, to je problematično. Da niko nije uhapšen, da niko nije procesuiran, da nema krivičnih prijava za korupciju, kriminal, problematičan je taj novac koji se tu vrti. Lobistički svet je uvek odvojen, oni sarađuju, ali nikada to nije jedna ličnost – rekao je Radun.

- Jeremić očigledno ima neku pomoć, podršku u inostranstvu i on je negde zaštićen i ja ne verujem da će on biti procesuiran zbog toga – zaključio je Radun.

Foto: Printscreen

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić kazao je da ga gospodin Jeremić tangira po drugim osnovama.

- Dok je on bio ministar inostranih poslova, napadnuta je Nobelova nagrada, postavljeno je pitanje koje nas i dan danas košta, a to je formulacija pitanja da li Kosovo ima pravo na nezavisnost - istakao je Miletić.

#Branko Radun

#Dejan Miletić

#Vuk Jeremić

'