AKTUELNO

Analitičar Branko Radun, komentarišući izjavu Ursule Fon der Lajen da vrata Evropske unije ostaju otvorena za Zapadni Balkan, ocenio je da moć EU opada, kao i da oni zemljama sa prostora Balkana mogu ponuditi neku alternativu i neki vid partnerstva.

-Mislim da je sada sazrelo mišnjenje u tim evropskim prestonicama da moraju nešto da ponude državama Balkana, ne zato što su oni nešto nama naklonjeni, već zato što se boje da se Balkan ne orjentiše ka Kini, Rusiji, Turskoj... - kaže Radun za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

- EU opada moć i uticaj na Balkanu i oni negde nemaju neki kapacitet i politički mandat za proširenje, tako da su oni spremni da ponude nekakvu alternativu ulaska u EU - smatra on.

Kako kaže, to je kao neki vid partnerstva.

-Imali bi pristupe fondovima, privilegije članice EU, a ne bi bile članice, to je neka međuvarijanta. To je više nekih opcija, to se razmišlja i mislim daje to dobro i za nas - da imamo dobre odnose sa EU, da se pravi jedna integracija, ali da nam ostavlja,otvorene ruke da radimo sa velikim investitorom kao što je Kina... - kaže Radun.

Podseća i da je ovo nešto što je on zagovarao pre 10 godina, da ne treba okrenuti leđa EU, jednom od najvećih tržišta...

-Blisko partnerstvo nama odgovara, jer ulaskom u EU vi zatvarate vrata kineskom kapitalu, Rusima jer se morate usaglašavati sa politikom EU - objašnjava Radun.

Predsednik društva lobista Srbije Nenad Vuković ističe da su stremljenja,zemalja Zapadnog Balkana da se ujedine i u EU nađu svoju svrhu postojanja su,potpuno razumljiva i poteškoće koje su se na tom putu pojavile su nešto što je,napravilo zastoj u celom ovom razmišljanju.

-Ali to je urodilo i neke dobre stvari kao što je "mini šengen", jer smatram da je to neka vrsta preokreta u razmišljanju ljudi. Da je moguće da države Zapadnog Balkana i same nešto urade za svoj napredak - ocenjuje Vuković.

Foto: TV Pink Printscreen

-Ali se onda opet vraćamo na ovu temu štapa i šargarepe, usporavanje evrospskog puta može da dovede do jednog vakuma u kome može da se desi svašta drugo. Zato to nije dobro, a ovoga puta čini mi se da EK izražava žaljenje što je taj proces usporen - zaključuje on.

#Branko Radun

#Nenad Vuković

'