AKTUELNO

Osnovni sud u Prištini nije imao na osnovu čega da optuži bivšeg ministra administracije i lokalne samouprave Ivana Todosijevića zbog izjave o Račku, jer nije imao za to dokaze, kaže za Kosovo Onlajn Danica Marinković, koja je radila kao istražni sudija u slučaju Račak.

“Kompletni dokazi o Račku su u Hagu, koje sam im ja dostavila, i kod mene. Na osnovu čega je sud došao do zaključka da je on kriv kad nemaju nijedan dokaz za Račak”, kategorična je ona.

Marinković smatra da je sramno to što je bivši ministar osuđen na dve godine.

“To je neviđen skandal. To je kriminalna država u kojoj nema vladavine prava, nema utvrđivanja istine. Umesto da bude osuđen Voker, američki špijun, koji je izneo bestidnu laž i prevaru vezanu za Račak, osuđen je neko ko je rekao istinu. Tu istinu sam utvrdila i svedočila u Hagu. I u tom sudu niko nije osuđen za Račak. Oni sad osude čoveka zato što je rekao istinu, na dve godine. To nigde nema”,rekla je ona.

Marinković je podsetila da je radila kao istražni sudija u slučaju Račak.

“Prikupili smo materijalne dokaze i utvrdili da su tamo bili teroristi. Račak je bio poznato uporište terorističke bande OVK, a u ovom slučaju radilo se o klasičnom sukobu policije i terorista. Tone oružja smo pronašli, rovove, njihov štab, uniforme, rančeve pune municije, sa ručnim bombama. Na telima koja smo pronašli vidljive su bile povrede nastale od vatrenog oružja, nije bilo nikakvog masakra, što je Voker izneo‚, to je laž”, tvrdi ona.

Prema njenom mišljenju, sve je to bilo “smišljeno unapred, bio je pripremljen scenario, prevara, samo da bi se jedna država bez osnova bombardovala i da bi se izvršila agresija na Srbiju bez odluke SB UN”.

“Tamo je svaki Srbin osuđen na osnovu lažnih svedoka i na osnovu lažnih izjava, a međunarodna zajednica ćuti. Tamo su stranci i u tužilaštvu i u sudovima, i šta su uradili”, zapitala se ona.

Marinković je kazala da ne veruje da će bilo koji bivši pripadnik OVK biti osuđen u Specijalnom sudu u Hagu, isto kao nekada u slučaju Račak – pripadnici međunarodne zajednice su sve znali, ali nisu smeli da presude.

#Danica Marinković

#Ivan Todosijević

#Kosovo i Metohija

#Račak

'