AKTUELNO

Nemačka poltičarka Ursula fon der Lajen izabrana za novu predsednicu Evropske komisije.

Za nju je glasalo 383 od 733 prisutna poslanika Evropskog parlamenta.

Evropski parlament, inače, ukupno ima 751 poslanika.

Fon der Lajen je u svom političkom programu potvrdila evropsku perspektivu Zapadnog Balkna, sazanje Tanjug u Briselu.

Buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u svojim političkim smernicama, dokumentu dostavljenom evropskim poslanicama pre glasanja, navela da želi da potvrdi evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i naglasila važnost nastavaka reformskog procesa za ceo region.

- Delimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i iste izazove. Izgradićemo i istu budućnost zajedno - poručila je fon der Lajen u pisanom dokumetu.

U razgovoru sa poslaniciam Evropskog parlamenta buduća predsednica Evropske komisije ocenjuje da vrata EU moraju da ostanu otvorena za buduća proširenja.

- Puna sam poštovanja prema naporima koje su zemlje Centralne i Istočne Evrope sporovele i koje sprovode u cilju ulaska u EU, Šengen i evrozonu. Moj stav je da to mora biti nagrađeno čim ispune kriterijume - poručila je Fon der Lajen.

Dobivši povrenje više od polovine poslanika novog saziva Evropskog parlamenta dosadašnja nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen kreće u sastav novog saziva Evropske komisije koji bi trebalo da stupi na dužnost 1. novembra.

Svi predloženi komesari moraće da obave razgovore sa Evropskim parlamentom pre nego što budu postavljeni na nove dužnosti.

Ursula fon der Lajen je predstavljajući svoj politički program obećala novu Komisiju koja će biti satavljena od jednakog broja muškaraca i žena.

Pored rodne ravnopravnosti fon der Lajen se u svom političkom programu založila za vodeću ulogu EU u borbi protiv klimatskih promena, za jačanje socijalne pravde, ekonomiju koja radi za građane, digitalizaciju Evrope, solidarnost i jačanje jedinstva unutra EU kao i jaču i efikasniju ulogu EU u svetu.

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ima 60 godina i dolazi iz redova nemačke konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU).

U političkim vodma je od 1990. godine, a nemački mediji je opisuju kao blisku i "uvek vernu" kancelarki Angeli Merkel.

Pročitajte još: Merkelova sedela na vojnoj počasti (FOTO)

Fon der Lajen je rođena u Briselu. Otac joj je svojevremeno bio premijer Donje Saksonije, a Ursula fon der Lajen 2003. godine postaje ministarka za socijalna pitanja te nemačke savezne države.

U predsedništvo CDU ulazi 2004. godine, a 2010. godine postaje zamenica predsednice partije Angele Merkel.

Ursula fon der Lajen je slovila i za naslednicu Angele Merkel na čelu CDU.

Pre iznenadnog ulaska u trku za mesto predsednice Evropske komisije slovila je i za naslednicu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

U kabinetu Angele Merkel Usula fon der Lajen se nalazi od 2005 godine i to prvo kao federalna ministarka za porodicu, zatim za rad i socijalna pitanja, a 2013. godine dolazi na mesto ministra odbrane Nemačke i postaje prva žena na toj funkciji.

Ursula fon der Lajen je doktor po profesiji i ima sedmoro dece.

#Evropska komisija

#Ursula fon der Laje

'