AKTUELNO

Imenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i dalje nije našla zamenu za odbačene komesare za proširenje i transport.

- Proces je sada u rukama vlada Marske i Rumunije da predstave kandidate nakon konsultacija sa imenovanom predsednicom - kaž portparolka Evropske komisije Mina Andreeva.

Iako je vlada u Budimpešti nakon odbacivanja Lasla Tročanjija predložila Olivera Varheljija za novog mađarskog kandiata za komesara, odluka o njegovoj kandidaturi još nije potvrđena od strane buduće predsednice Komisije.

U Evropskoj komsiji kažu da se i dalje radi na procesu postizanja ''delikatnog balansa'' u izboru komesara i da su Rumunija i Marđska, čiji su prvodbitni kandidati odbijeni u Evropskom parlamnetu, i dalje u kontaktu sa Ursulom fon der Lajen u cilju imenovanja novih kandidata.

- Postoje faktori koji moraju da se ispune i koji se ne odnose samo na evropske sposobnosti i nezavisnost u radu kandidata za komesare već i na kvalifikacije i stručnost za odgovarajući resor koji bi preuzeli - izjavia je Andreeva.

U Evropskoj komisiji ne žele da iznose konkretne standarde koji se očekuju mađarskog i rumunskog kandidata, ali ni ne poriču da se mora postići odgovarajući rodni balans i podobnost za odgovarajući resor.

Predloženi kadrovi Budimšete i Bukurešta moraju proći razgovor sa fon der Lajen i dobiti ''zeleno svetlo'' Saveta pre nominacije za komesare, a zatim sledi i obimna procedura pred Evropskim parlamentom kako bi bili prihavćeni za deo tima nove Evropske komsiije.

U Evropskom parlamentu su naveli da bi 14. i 15. oktobar mogli biti datumi za dodatna saslušanja nominovanih komesara, a pre donošenja konačne odluke o novom sastavu Evropske komisije.

#EU

'