AKTUELNO

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Pekingu od izuzetnog je značaja u kontekstu rešavanja kosovskog pitanja, smatraju sagovornici Pinka i dodaju da će Srbija imati više argumenata i političke snage da odbrani strateške interese tokom posete Berlinu.

Diplomata Zoran Milivojević ocenuje da je velika čast to što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti jedan od trojice lidera koji će dati završnu reč na skupu među 40 zvaničnika.

- To ide u prilog i onome što mi već znamo - da je međunarodni položaj Srbije znatno ojačan. To pokazuje i u kojoj meri Kina ceni poziciju Srbije i odnose sa Srbijom – istakao je Milivojević i dodao da će ovog puta Vučićeva poseta ima veći politički značaj.

- Imamo tri ključna interesa. Prvi je bilaterala koje je važna jer ima političku dimentziju. U meri u kojoj je Kina kao svetska ekonomska sila prisustna, to jača i našu političku nezavisnu poziciju i naše argumente u odbrani nacionalnih i državnih interesa. Drugi aspekt je učešće u projektu “Pojas i put” gde Srbija, sada se to vidi, sa Grčkom igra ključnu ulogu – naveo je Milivojević.

On je dodao da je poseta Vučića Kini posebno važna sa aspekta Kosova i Metohije.

- Tamo će predsednik Vučić sresti i predsednika Putina. To su dve ključne supersile od kojih zavisi rasplet kosovskog čvora, odnosno bez kojih se taj problem ne može rešiti u Savetu Bezbednosti – naveo je Milivojević.

Prema njegovim rečima, poseta Vučića Kini i susret sa kineskim i ruskim predsednikom važni su zbog predstojećeg sastanka u Berlinu i pritisaka kojima je država izložena.

- Važno je da Kina potvrdi podršku koju daje Srbiji, ali i potvrdu međunarodnom pravu da se te stvari rešavaju tamo gde treba. Nakon toga ćemo na drugi način moći da razgovaramo u Berlinu. Imaćemo više argumenata i političke snage u odbrani strateških interesa – istakao je Milivojević.

Politikolog Sanja Arežina, autorka knjige “Kina u Evropi” ističe da Vučić odlazi u Kinu da bi predstavio Srbiju kao velikog strateškog partnera Kine i da bi privukao dodatne investicije. Arežina je podsetila da je Vučić pre dve godine već imao priliku da učestvuje na prvom forumu “Pojasa i puta”.

- Od 2016. godine Srbija sa Kinom ima sveobuhvatno strateško partnerstvo koje se razvija u svim domenima. Možemo da očekujemo da će predsednik Srbije tamo potpisati komercijalni sporazum za deonicu puta Preljina – Požega, ali da dogovori još neke projekte kao što su izgradnja toplovoda u Obrenovcu, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Višnjičkoj banji, dogovori oko luka u Beogradu i Smederevu, ako i industrijskog centra u prestonici Srbije – navela je Arežina.

Kako je podsetila, tokom prošle godine je otvoren Kulturni centar Srbije u Pekingu, a ove godine treba da bude završena izgradnja Kulturnog centra Kine u Beogradu.

- To je drugi u Evropi, nakon što je pre nekoliko godina otvoren Kineski kulturni centar u Parizu. Kulturni centar Kine će biti podignut na mestu nekadašnje ambasade Kine, koja je bombardovana 1999. godine – navela je Arežina.

Ljuban Karan, penzionisani pukovnik Kontraobaveštajne službe kaže da je interesanto to da je politika suštinske nezavisnosti i vojne neutralnosti, koju vodi Srbija, počela da daje izvanredne rezultate.

- Nas neke svetske vojne sile ne tretiraju kao nekog potencijalnog supranika i neprijatelja, već kao saradnika, a drugi je što smo u situaciji da sami odlučujemo šta i gde ćemo da kupimo od naoružanja – navodi Karan.

Za sada Kina nam, zbog specifičnih dobrih odnosa koje je Vučić uspostavio sa kineskim predsednikom, nudi ekstra povoljne aranžmane za kupovinu modernih sistema – dronova i modernih PVO sistema.

- Cilj je da dosegnemo treću i četvrti dimenziju rata, a to je da možemo izvoditi vazduhoplovne operacije i operacije PVO na našem ratištu i da imamo trentne podatke šta se dešava na ratištu – naveo je Karan.

#Aleksandar Vučić

#Kina

'