AKTUELNO

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Njujorku je prilika da se čuje stav Srbije i ponovo izrazi opredeljenost za rešavanje kosovskog problema kompromisom, saglasni su sagovornici Pinka.

Darko Zlojutro, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika portala Espreso, ističe da Abanci svih ovih godina nemaju sluha za kompromis.

- Oni stalno ponavljaju matricu: “priznajte Kosovo i ništa manje od toga”. Vučića očekuju važni sastanci sa Merkelovom i Lavrovim. Na marginama generalne skupštine biće pregršt sastanaka. Biće to važno za Srbiju da se čuje njen stav i želja za kompromisom – rekao je Zlojutro.

Kako je istakao,  Srbija je više puta pokazala da je spremna za kompromis.

Zlatko Lutovac, doktor ekonomskih nauka ističe da je borba za KiM vekovna borba, ako uzmemo u obzir da je KiM kolevka srpske državnosti i duhovnosti.

- Moramo racionalno da pristupamo problem Kosova jer je to jedini način koji može da donese dobro ovoj državi i društvu. Ljudi koji se zalažu za zamrznut konflikt oni ne razumeju da se svojim stavom zalažu nezavisno Kosovo, jer od potpisvanja Kumanovskog sporazuma i Rezolucije 1244 ne kontrolišemo ništa – rekao je Lutovac.

On je izrazio uverenje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvući najbolje za nas i našu zemlju.

- Nadam se da ćemo sa albanskim narodom postići kompromisno rešenje. Kada su mogli Nemci i Francuzi, zašto ne bi mogli Srbi i Albanci? - navodi Lutovac.

#Aleksandar Vučić

'