AKTUELNO

Korisni saveti koji će vam dosta pomoći!

Kako smo stariji, nije neuobičajeno da doživimo pojačane bolove i ukočenost našeg celokupnog koštanog sistema. Kada je kičma u pitanju, može se vremenom očekivati određeni pad njenih funkcija i fleksibilnosti, jer se kosti i pršljenovi vremenom troše i opterećuju, pa se opšte stanje kičme pogoršava. Ali svakako načini pomoću kojih možete očuvati svoju kičmu zdravom i fleksibilnom, bez obzira na godine.

Kao i bilo koji drugi deo tela, kičma je podložna svakodnevnim naprezanjima. Konkretno, diskovi koji deluju kao “jastuk” između kičmenih pršljenova, počinju da se smanjuju i da se troše. Kao rezultat toga, kičmene kosti počinju da trljaju jedna o drugu, uzrokujući bol u leđima i krutost. Ostali aspekti procesa starenja kičme mogu se ubrzati ako ste ranije doživeli povrede kičme, ako imate preveliku telesnu težinu, ako pušite ili ako vaše dnevne aktivnosti suviše opterećuju kičmeni stub.

Foto: Unsplash

Uobičajeni simptomi bolesti kičme kod starijih ljudi se manifestuju kao jutarnji bol, bol u nogama kada stoje i hodaju, gubitak visine i slično. Neka od tipičnih oboljenja kičme su sledeća:

Osteoartritis faseta zglobova je vrsta kičmenog artritisa koji se razvija jer se hrskavica koja razdvaja zglobove faseta postepeno razlaže tokom vremena. Tipični simptomi ovog stanja uključuju bol i krutost u leđima, koji izgledaju lošije ujutro i na kraju dana, kao i nakon dužeg perioda fizičke aktivnosti. Osteoartritis može takođe uzrokovati “zračenje” bola i slabosti noge poznatog kao išijas.

Lumbalna kičmena stenoza je suženje kičmenog kanala koji se javlja u donjem delu leđa, što rezultira bolovima u leđima i nogama koji se dešavaju za vreme stajanja ili šetanja, ali se javljaju i kada sednete ili se nagnete napred. Bol može biti umeren do težak, a može se javiti i sa simptomima dijabetesa, uključujući utrnutost sedalnog dela i nogu.

Kompresioni prelomi su još jedna povreda kičme koja može nastati kao deo procesa starenja, posebno kod onih sa slabom koštanom strukturom zbog osteoporoze. Takvi prelomi mogu prouzrokovati delimično narušavanje kičmenog stuba i gubitak dela visine. Najčešće se javljaju u torakalnim i gornjim lumbalnim delovima kičme i obično su praćeni iznenadnim i ozbiljnim bolovima u leđima, deformitetom kičme, gubitkom visine i nesposobnošću da učestvuju u rutinskoj fizičkoj aktivnosti.

Dok se svi bolovi u leđima ne mogu izbeći, sada je vreme za početak zaštite od sprečavanja problema sa kičmom u periodu kada budete stariji. Ovo počinje redovnim vežbanjem da bi se izbegao višak telesne težine, kao i ojačali mišići u leđima i stomaku. To možete učiniti sa ciljanim delovima tela, kao i sa sigurnim aerobnim aktivnostima kao što su hodanje, biciklizam, plivanje, pilates i joga.

Foto: Unsplash

U međuvremenu, budite svesni svog položaja u svakom trenutku - posebno dok sedite za stolom na poslu. Potrebno je prilagoditi vašu stolicu i ekran računara, proveriti da li imate odgovarajuću lumbalnu podršku u vidu naslona. Pre fizičke aktivnosti obavezno se istegnite i zagrejte mišiće. Takođe treba izbegavati podizanje teških predmeta kad god je to moguće, i uvek koristiti odgovarajuće tehnike savijanja, uvrtanja i podizanja. Radi očuvanja kičme, obratite pažnju na sledeće aktivnosti:

- Ojačajte vaše mišićne mišiće pomoću ciljanih vežbi uključujući fleksiju (savijanje napred) i produžetak (savijanje nazad).
- Izbegavajte opterećivanje vaše kičme nepotrebnim stresom i naporom praktikovanjem pravilnog držanja i uspostavljanjem podešavanja vašeg stava kičme.
- Izbegavajte podizanje predmeta koji su teži od 25% vaše telesne težine.
- Jedite uravnoteženu dijetu koja uključuje hranu koja sprečava upale, i vitamin D kako bi vam kosti bile čvrste.
- Ako ste pušač, zatražite pomoć koja vam je potrebna za prestanak pušenja.
- Razmislite o kupovini boljeg, podržavajućeg dušeka za krevet ili pokušaja nove pozicije za spavanje ako imate problema sa leđima ujutru.
- Ako bolujete od hroničnog bola u leđima, konsultujte stručnjake koji se bave bolestima kičme- ortopede, spinalne hirurge, fizijatre, da biste saznali uzrok i najbolje opcije lečenja i izbegavanja daljih povreda kičme. Zapamtite da ponavljajući i izuzetni bolovi u leđima nikada nisu normalni i mogu se ublažiti pravilnom pomoći.
- Ako ste svakodnevno pod stresom, pronađite načine da se opustite i oslobodite mišiće na leđima i vratu na kraju svakog dana.
- Budite svesni da depresija može igrati značajnu ulogu u bolovima u leđima, i potražite pomoć ako vam zatreba u obliku savetovanja i opuštanja.
- Budite praktični u vezi sa vašim vežbanjem i izbegavajte preterivanje sa ponavljanjem pokreta koji mogu dovesti do naprezanja mišića kičme.
- Posavetujte sa svojim lekarom o tretmanu lečenja, vežbama i preparatima koje možete koristiti da bi poboljšali zdravlje vaše kičme i celokupnog koštanog sistema.

Za zdravlje vaših kostiju, lekari preporučuju K2D3, prirodan preparat koji sadrži optimalne doze vitamina K2 i vitamina D3 koji deluju sinergistički na zdravlje koštano-zglobnog sistema: kosti čini zdravim i jakim, a zglobovima vraća pokretljivost. K2D3 se preporučuje kod osteopenije, osteoporoze, za sprečavanje nastanka i ubrzavanje zarastanja preloma, kod osoba koje uzimaju suplemente kalcijuma, kod osoba sa bolovima u zglobovima, kod osoba na terapiji kortikosteroidima i lekovima za epilepsiju.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'