AKTUELNO

Saveti koji će vam pomoći da se osećate dobro u svojoj koži za vreme praznika.

Od ovog trenutka pa do novogodišnjih i božićnih praznika, vaš raspored ispunjen je brojnim porodičnim okupljanjima, putovanjima i bogatim trpezama. Nije nikakva novost da se povedeni prazničnom atmosferom i dobrim društvom i sami malo više opustimo, pa posežemo neretko za zalogajem, pa i čašicom više. Omakne se čak i onim najupornijim, kada je u pitanju pridržavanje zdravom načinu ishrane, da preteraju. Ali ove godine ne mora biti tako! Poslušajte sledeće savete i uputstva mogu vam pomoći da uspete da odolite i budete odgovorni prema svom telu. Evo i kako:

1. Krećite se.

Znamo da je zima period u kojem biste sate i sate proveli ušuškani ispod ćebeta, uz gomilu hrane, gledajući filmske maratone. Setite se da previše sedenja ima višestruko nepovoljan uticaj na vaše zdravlje. Potražite na internetu vežbe koje možete izvoditi na svakih sat vremena. To ne moraju biti neke zahtevne vežbe. Jednostavno, ustanite, prošetajte po dnevnoj sobi, protegnite se ili napravite nekoliko čučnjeva. Osim što ćete pokrenuti cirkulaciju i činiti mišićni sistem koliko-toliko aktivnim, kretanje će se odraziti i na vaš metabolizam. Kretanje deluje preventivno naročito kada je u pitanju dijabetes, i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Foto: Pixabay.com

2. Budite muškarac ili žena sa planom. I hidrirajte svoj organizam.

Zimi je teže ostati u dobroj kondiciji. Leto je u našim mislima daleko još uvek da bismo se bavili dobrim izgledom, a trpeza je primamljiva. Uopšte, atmosfera u kojoj prevladava pregršt slobodnih dana, navodi nas da razmišljamo o tome šta bismo pojeli, popili ili spremili. Koliko god zahtevno zvučalo, naročito tokom prazničnog perioda, pokušajte da se organizujete. Otpočnite svaki dan sa planom. Najpre, vodite računa o tome koliko i šta unosite tokom dana. Ako će vam biti lakše da kalorije držite pod kontrolom, zapisujte. Možete uživati u svim kulinarskim đakonijama, samo uz prisustvo neke kočnice, u psihološkom smislu. Zapisivanje namirnica koje unesete tokom dana sprečiće vas da unosite ogromne količine hrane. O hidrataciji tela nikada dosta reči: trebalo bi da pijete 6 do 8 čaša vode dnevno. Veoma je važno da popijete veliku količinu vode pre visokokaloričnog obroka. Na taj način želudac će ranije ''registrovati'' da je pun, tj. da ste siti. Hidratacija je posebno važna kada konzumirate alkohol, koji inače veoma dehidrira organizam.

Foto: Pixabay.com

3. Pravite liste, vežbajte rano ujutru i spavajte dovoljno.

Iako je zima i cela atmosfera koju stvaraju Božić i doček Nove godine prelepa, ona može biti loša po vaše zdravlje. Da biste negativne posledice zime sveli na minimum, preporučuje se jutarnje vežbanje, jer je naš organizam najaktivniji ujutru. Takva organizacija dana vas neće remetiti za večernje aktivnosti, kao što su žurke, izlasci i razni drugi događaji. Takođe, radi dobre organizacije predlažemo vam da unapred planirate svoje dnevne obaveze. Na taj način, oslobodićete se suvišnog stresa.

Foto: Pixabay.com

4. Organizujte svoje obroke pametno.

Svi znamo da je zima osim šarenih i okićenih ulica i trgova, period šarenih i primamljivih trpeza. Slobodno se poslužite i uživajte, ali nemojte se prejedati. Prejedanje vodi osećaju malaksalosti, koji čini da se osećate tromo i bezvoljno. Obično su količine hrane koje se spremaju ogromne, tako da iziskuju neprestano posluženje. Bukvalno uhvatite sebe kako non-stop nešto žvaćete i probate. Nažalost, te količine hrane uz dodatak alkohola mogu biti pogubni po vašu liniju i top formu.

Foto: Pixabay.com

Prirodan preparat koji vam može pomoći da prebrodite ovaj kaloričan period bez viška kilograma je Herbafast lady, koji sadrži kombinaciju probiotske kvasnice i snažnog antioksidansa (Saccharomyces boulardii i superoksid dismutazu (SOD). Ova posebna formula suzbija napade gladi, smanjujući pritom telesnu težinu. Ono što je važna odlika ovih kapsula potpuno prirodnog sadržaja jeste termogeno svojstvo. Šta to znači? To znači da Herbafast lady kapsule podstiču trošenje masnog tkiva, pri čemu se oslobađa toplota. Upravo na taj način se eliminišu masne naslage, naročito sa kritičnih regija kao što su stomak, struk i butine. Ono što je najbitnije, u ovom metaboličkom procesu, sagorevanje masti podstiče oslobađanje energije. Zato Herbafast lady kapsule čine da se, pored gubljenja kilograma, takođe osetimo poletno i raspoloženo.

5. Budite kreativni i izbegavajte parolu Sve ili ništa

Praznično vreme budi u nama spektar najrazličitijih emocija. U nekome budi euforiju, dok u nekome podstiče neke druge emocije. Ono što je važno jeste da ne doživaljvate ovaj period godine teatralno i da nikad ne igrate na kartu ''sve ili ništa''. Dakle, razmislite još jednom pre nego pritisnete na daljinskom opciju play i odgledate ko zna koji film po redu, ili ko zna koji već kolač stavljate u usta. Nađite sredinu. To će se odraziti kako i na vaše fizičko, tako i na mentalno zdravlje.

Foto: Pixabay.com

6. Prepustite se jednoj noći, ne celom godišnjem dobu!

Jedna noć provoda neće vam narušiti zdravlje, a ni liniju. Prepustite se provodu, vreme je da se i vi malo zabavite. Oporavak od jedne lude noći je sasvim opravdan. Međutim, nemojte prelaziti granicu i dozvoliti atmosferi da vas ponese. Lako je izvršiti detoks organizma nakon jedne noći. Ali višemesečni provod i obilne trpeze zahtevaju i duži vremenski period za povratak u fit formu. Novogodišnja noć je jedna noć, isto kao i Božić. Mislite o tome.

Foto: Pixabay.com

Više o tome kako da ostanete fit za vreme predstojećih praznika i dovedete liniju u red pročitajte više OVDE.

#Dijeta

'