AKTUELNO

Istovremeno biste hteli da uživate u očaravajućem ukusu džema, a da on bude zdrav? Nemojte misliti da je to nemoguće, jer baš takav recept stoji ispred vas.

Volite ukus domaćih đakonija, pogotovo kada je reč o džemovima i zimnicama, ali znate da to goji. Istovremeno biste hteli da uživate u očaravajućem ukusu džema, a da on bude zdrav? Nemojte misliti da je to nemoguće, postoji recept za džem bez šećera koji će vas ostaviti bez teksta.

Na portalu "food52.com" se pojavio ovaj recept za džem, a sada je čitav svet lud za njim. Sezona raznog voća je pred nama, pa uživajte u ovim džemovima i voćnim namazima. Ne zaboravite da ove džemove možete praviti od svog sezonskog voća, a možete ga praviti i zimi.

Sastojci:

1 šolja svežeg voća (bobičastog, od borovnica, malina, kupina, ali mogu i breskve, šljive ili kajsije)

4 kašičice čia semenki (što više dodate, džem će biti gušći)

1 kašika javorovog sirupa

2 kašičice limunovog soka

Malo soli

Foto: Pixabay.com

Priprema:

Pomešajte sve sastojke, voće, semenke, javorov sirup i so. Stavite u frižider na najmanje pola sata i sačekajte da se stegne. Kada se stegne, vaš džem je spreman, videćete da ima istu "džemstu" strekturu samo je mnogo zdraviji. Što se tiče čia semenki, počnite sa četiri kašičice, pa kad džem odstoji pola sata u frižideru proverite da li vam se sviđa gustina. Ako hoćete ređi, dodajte još voća, ako hoćete gušći, dodajte još čia semenki.

#Džem

#Kuvanje

'