AKTUELNO

Ukoliko imate problem da zaspite ili vam je san isprekidan, a kada se probudite ujutru osećate se umorno, verovatno biste trebali da preispitate svoju rutinu pred spavanje. Da biste imali zdrav san, nemojte jesti tri sata pre odlaska u krevet, ukoliko baš morate, jedite nešto lagano, dijetalno. Takođe nije dobro ni da trenirate neposredno pre odlaska u krevet.

Ono što je veoma važno je i da pred spavanje odložite telefon. Poslednji sat ostavite za neku dobru knjigu ili jednostavno slušajte muziku i opuštajte se uz neki prijatan čaj, a za vas smo pripremili najbolje čajeve koji opuštaju i treba ih piti upravo pre odlaska u krevet. 

Foto: Pixabay.com

Čaj od kamilice

Kamilica se koristi u tradicionalnoj medicini već stolećima. Zahvaljujući svojim brojnim lekovitim sastojcima, kao što su apigenin i bisabolol, često se meša s drugim biljkama kako bi se napravio ultimativni napitak za čvrst san.

Čaj od lavande

Biljka lavande ima sposobnost da se smanji anksioznost, stres i postoperativne boli, a sve te stvari doprinose pojavi nesanice. Lavanda opušta telo te miriše predivno.

Čaj od matičnjaka

Matičnjak se koristi u borbi protiv poremećaja spavanja još od srednjeg veka. Matičnjak ima sposobnost umiriti um i smanjiti anksioznost.

Autor: Z.L.