AKTUELNO

Oporavak od gripa i prehlade može biti prilično naporan, i fizički i psihički. Izbegavanje ove hrane može osigurati da se što pre osećate zdravo, dok konzumacija neće doneti ništa dobro.

Iako je donekle dobra za neka stanja, određena hrana bi trebala biti zaobilazi u širokom luku kad ste bolesni. Ali, ništa ne brinite, uvek je možete zameniti nekom drugom hranom, koja ima slične nutritijente.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže hranjive supstance kao što su cink i vitamin E, koje vam mogu pomoći da se izborite sa infekcijom. Možda bi bilo dobro da ih ne jedete tokom početnih faza bolesti, posebno ako vam je stomak osetljiv i kada imate temperaturu.

Budući da su ovi plodovi bogati mastima, organizmu će trebati više energije da ih svari, pa to može dovesti do stomačnih problema i oduzeti vam energiju koja vam je potrebna za borbu protiv bolesti.

Foto: Pixabay.com

Citruse

Konzumiranje citrusa tokom prehlade može biti mač sa dve oštrice. S jedne strane, njihovim unosom pojačavate količinu vitamina C u organizmu, kao i količinu elektrolita poput kalijuma. S druge strane, nivo kiselosti u pomorandžama i grejpu može dodatno iziritirati grlo. Ove namirnice možete zameniti jajima jer su laka za gutanje i sadrže vitamin D i cink koji jača imunitet.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi sadrže laktozu, koju želudac obrađuje zahvaljujući stomačnom enzimu koji se naziva laktaza. U slučaju dijareje ovaj enzim se može potrošiti zbog upale, pa nije baš najbolja ideja da tada unosite mlečne proizvode jer će vam samo pojačati simptome.

Autor: Z.L.