AKTUELNO

Da li uvek podgrevamo neka jela ili ne, zavisi prvenstveno od ukusa. Neko ne može da zamisli da pojede meso koje nije toplo, dok ima i onih koji će jednako uživati u parčetu koje se ohladilo.

Podgrevanje hrane može da dovede do gubitka nutritivnih vrednosti i promena u teksturi, ukusu i mirisu hrane. Ipak, postoje neke namirnice koje nikada ne treba da se jedu hladne.

Nutricionisti kažu da bi trebalo da izbegavamo hladna jela od krompira. Ne samo da neće biti istog ukusa kao tek pripremljen obrok, već se skrob iz krompira u takvom slučaju slabo vari. To može da dovede do bola u stomaku. Hladan pirinač lako može da postane leglo patogenih bakterija. Ako ga dugo čuvate na sobnoj temperaturi, bolje ga ne jedite.

Kuvana jaja mogu da se jedu topla ili hladna, ali je važno da budete sigurni u to da su dobro skuvana. Ukoliko nisu, mogu da sadrže bakterije i u tom slučaju je bolje izbeći ih. Opasni mikroorganizmi mogu da počnu da se razmnožavaju u hladnom mesu, pa ga pre serviranja takođe treba zagrejati pre konzumacije. Isto se odnosi i na ribu.