AKTUELNO

Iako je za većinu turista koji dolaze na komšijski Mikonos Tinos manje poznato kikladsko ostrvo, on je i te kako poznat i posećen od strane vernika, kako onih pravoslavnih, tako i katoličkih.

Ostrvo je najpopularnije 25. marta i 15. avgusta kada hiljade hodočasnika dolazi na ostrvo u posetu crkvi posvećenoj Bogorodici (the Blessed Virgin Mary) u kojoj se nalazi i Čudotvorna ikona Blagovesti. Ikona za koju se veruje da je unikatna dugo godina je bila zakopana u bašti jednog pobožnog meštanina, a njen pronalazak dogodio se posle viđenja u snu jedne monahinje. Na praznik Sveta Tri Jerarha, seljani su kopajući naišli na ikonu. Posle pronalaska ikone, verni narod Tinosa, nad jednim celebnim izvorom počeo je da gradi Hram posvećen Blagovestima.

Ipak, nije to jedini razlog zašto turisti obilaze Tinos. Da, možda je u senci popularnijeg komšije Mikonosa, ali po prirodnim lepotama nimalo ne zaostaje. Arhitektura, prelepa sela, rajske plaže i tradicionalna kultura ne dozvoljavaju ostrvu da postane „mejnstrim“. A upravo je u tome i čar!

Osim grada Tinosa, ostrvo obiluje i predivnim selima poput Pirgosa (grč. Tvrđava), koji je umetnički centar Tinosa. Fontana u centru sela posvećena je Grčkoj revoluciji iz 1821. godine, a kuće i dva muzeja koji su puni skulptura podsetnik su na dugu tradiciju ostrva. Tu su i sela Agapi, Arnados, Volaks, Kaloni, Komi, Steni, Isternia i Falatados.

Do ostrva se može stići trajektom kompanije Blue Star Ferries koji saobraća direktno iz Pireja. Takođe, možete iskoristiti priliku da posetite i prelepi Siros, odnosno Ermupolis - glavni grad svih Kiklada koji je udaljen samo pola sata od Tinosa.

#Grčka

#Ostrvo

'