AKTUELNO

Ovih 10 znakova ne smete ignorisati, jer govore da niste zdravi koliko mislite.

Ljudsko telo je neverovatan sistem koji treba redovno "servisirati" i paziti. Upravo zbog toga, vrlo je važno da poslušate što vam govori.

1. Seda kosa pre 40. godine

Sede vlasi prirodna su pojava koja često zavisi od genetike. Ali ako imate više od 50 posto sede kose već u 30. godini života, a takve slučajeve nemate u porodici, to može biti znak dijabetesa.

Foto: Pixabay.com

2. Madeži

Iako je većina madeža na telu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koji su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaje delovanjem sunca i njegovog UV zračnja pa se ubraja u prekancerozne promene na koži.

3. Beonjače

Beonjača bi trebalo da je uvek bele boje. Osim neispavanosti ili prehlade, ovaj deo oka može otkriti i neke opasne promene u vašem organizmu.

Žuta beonjača može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

4. Ispucale usne

Neugodne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promenama temperature i vetrom. Ali pukotine koje se često javljaju na završecima usnama, kao i unutrašnje ranice, mogu biti znak manjka vitamina B i cinka. Ako su pucanja usana učestala uzrok može biti gljivična infekcija.

Foto: Pixabay.com

Pročitajte još: SIGURNO STE SE NEKADA ZAPITALI: Kada smete da pijete hladnu, a kada toplu vodu?

5. Otečeni vrat

Ako ste primetili da vam vrat izgleda otečeno, što pre potražite savet lekara. Otok na prednjem delu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnom žlezdom, koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

6. Gubitak obrva

Obrve s godinama postaju ređe, a nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnom žlezdom, hipertireoze - preaktivne štitne žlezde ili hipotireoze - smanjenog rada žlezde.

7. Crveni dlanovi

Užareni i crveni dlanovi mogu biti uzrok dermatitisa, ekscema ili alergijske reakcije na metale, lekove, hranu ili piće. Ali, isto tako, ovakva promena može biti znak otežanog rada i bolesti jetre.

8. Promene na noktima

Nokti vam mogu puno otkriti o stanju vašeg tela, a uzroci promena mogu biti razni.

Foto: Pixabay.com

Pročitajte još: POSPANI STE? Možda bolujete od ove bolesti!

9. Hladna stopala

Stopala su deo tela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestuju na njima. Rajanaudova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje krvnih sudova u delovima tela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, bledi pa čak i utrnuti.

10. Crveni obrazi

Iako su nagle promene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godina života i mogu biti uzrokovane hormonalnim promenama, promenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu upućivati i na rosaceu - hroničnu kožnu bolest koja pogađa većinom žene, a čiji uzrok je nepoznat.

#Bolest

#Kosa

#Zdravlje

#mladež

'