AKTUELNO

Ljudsko telo predstavlja neverovatnu biološku 'mašinu' o kojoj redovno treba voditi računa. Upravo zbog toga, vrlo je važno da obratite pažnju na to šta vam govori vaš organizam.

Prema medicinskim stručnjacima, ovo je osam znakova koje ne smete da ignorišete, a koji govore da niste zdravi koliko mislite.

1. Seda kosa pre 40. godine

Sede vlasi prirodna su pojava koja često zavisi od genetike. Ali ako imate više od 50 odsto sede kose već u 30. godini života, a takve slučajeve nemate u porodici, to može da bude znak dijabetesa.

2. Beonjače

Kao što im samo ime kaže, uvek bi trebalo da budu bele. Osim u slučaju neispavanosti ili prehlade, ovaj deo oka može da otkrije i neke opasne promene u vašem organizmu. Žuta beonjača može da ukazuje na žuticu, probleme s jetrom i žuči. Crvena može da bude znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

3. Ispucale usne

Neprijatne pukotine na usnama najčešće nastaju zbog promene temperature i vetra. Ali pukotine koje se često pojavljuju na završecima usnama i unutrašnje ranice mogu da budu znak manjka vitamina B i cinka. Ako pucanje postane učestala pojava, uzrok može da bude gljivična infekcija.

4. Otok na vratu

Ako ste primetili da vam vrat izgleda otečeno, što pre potražite savet lekara. Otok na prednjem delu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnom žlezdom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina starosti.

5. Gubitak obrva

Obrve vremenom postaju ređe, što je normalna pojava, ali nagli gubitak dlačica može da bude znak problema sa štitnom žlezdom, hipertireoze - preaktivne štitne žlezde ili hipotireoze - smanjenog rada štitne žlezde.

6. Crveni dlanovi

Užareni i crveni dlanovi mogu da budu posledica dermatitisa, ekcema ili alergijske reakcije na metale, lekove, određenu hranu ili piće. Ali, isto tako, ovakva promena može da bude znak otežanog rada i bolesti jetre.

7. Hladna stopala

Stopala su deo tela koji je najudaljeniji od srca, i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestuju na njima. Rejnaudova bolest predstavlja autoimunu bolest koja uzrokuje stezanje krvnih sudova u delovima tela poput prstiju na nogama i rukama, nosu i ušima, zbog čega oni postaju hladni, bledi pa čak i trnu.

8. Crveni obrazi

Iako su nagle promene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godina života i mogu da budu prouzrokovane hormonskim promenama, promenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu da upućuju i na rozaceu - hroničnu kožnu bolest koja pogađa pretežno žene, a čiji je uzrok nepoznat.

Pročitajte još: SVI OVO RADIMO, A NE BISMO SMELI: Hladnu vodu NIKADA nemojte da pijete posle obroka, evo i zašto!

#Bolest

#Zdravlje

#Znakovi

'