AKTUELNO

Doručak je najvažniji obrok u danu. Doručak pokreće organizam i priprema ga za naporne sate koji su pred njim.

Ako želite zdravo da započnete dan, izbegavajte ove tri vrste doručka

Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak nema veliku nutritivnu vrednost pa će vam dati energiju,  ali ćete brzo ostati bez nje. Bolji izbor su pravi voćni sokovi koji sadrže i vlakna potrebna za regulaciju probave koje ćete obogatiti žitaricama. Isto važi i za voćne jogurte, pa je bolje odabrati nezaslađenji jogurt uz krišku prepečenog hleba u marmelade.

Foto: Pixabay.com

Pekarski proizvodi

Peciva, krofne, pitice i ostali proizvodi od testa su vrlo ukusni i brzo zasite, ali često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera što i nije dobra kombinacija za početak dana. Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško se vari i nema dovoljno nutritivnih vrednosti koje su vašem organizmu preko potrebne za normalano funkcionisanje. Ako baš volite ujutru da pojedete pecivo, odaberite ono od celih žitarica i začinite ga mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom.

Foto: Pixabay.com

Zidarski doručak

Ova vrsta doručka podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput prženih jaja sa slaninom, beli hleb i salame, uz majonez ili slične namaze. Ako ne radite težak fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban. Velike količine nezdravih masnoća pretvoriće se u masno tkivo, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koji su mu potrebni. Najbolje bi bilo da skuvate jaje i iskombinujete ga sa parčetom prepečenog hleba i čajem.

#Sok

#Zdravlje

#doručak

'