AKTUELNO

Gurmani su spremni da isprobaju novi desert - palačinke Dorayaki, koje su u Japanu neverovatno popularne. Mogli ste ih videti u azijskim crtićima ili filmovima, gde su likovi pravili ili jeli okrugle palačinke sa raznim punjenjem. Uobičajene palačinke Dorayaki su različitog oblika, vazdušaste, sa nadevom.

Prema legendi, nežne palačinke su se pojavile zahvaljujući samuraju koji ih je pripremio za gong. Odatle i naziv "Dorayaki" - prženi gong (bukvalno). Tradicionalno, u Japanu se uz Dorayaki servira pasta od anko pasulja. Ali kod kuće se može zameniti džemom, šlagom, sladoledom, kremom,

Pored šećera, recept sadrži i med. Naravno, lako možete napraviti ukusne Dorayaki u svojoj kuhinji.

Sastojci (za 6-8 palačinki): 2 jajeta, 80 g šećera, 1 kašika meda,  ½ kašike sode, 50 ml vode + 1-3 kašike i 130 g brašna  

Fil po ukusu

Priprema:

Polomite jaja i malo ih umutite. Dodajte šećer i med i mutite još 3 minuta. Otopite sodu u 50 ml vode i dodajte jajima. Dodajte brašno i promešajte testo. Pokrijte ga folijom za hranu i ostavite da se odmara 30 minuta. Dodajte u testo 1-3 kašike vode. Podmažite tiganj uljem i ravnomerno zagrejte.  

Palačinke oblikujte tako da budu prečnika oko 7 cm. Čim se na površini pojave mehurići, prebacite palačinke na drugu stranu i pržite ih još 20 sekundi. Pre serviranja, nadev razmažite po sredini palačinke i prekrijte ostatkom.

#Kolač

#palačinke

'